Fazolové hody - chutné a zdravé recepty

Dnes jsme si pro vás připravili neobvyklé recepty na pokrmy z fazolí, které mohou posloužit k vytvoření dobré a zdravé večeře. Neobvyklé druhy koření dodají těmto pokrmům exotickou chuť.
Luštěniny, hrách, fazole

Recept na fazole s kuskusem ( pro 4 osoby)

250 g kuskusu, 400 ml vařící vody, 1 konzerva červených fazolí, 2 konzervy bílých fazolí, 1 lžička sušeného provensálského koření, 1 lžíce olivového oleje, polovina salátové okurky, 1 červená cibule, 1 červená paprika, 100 g černých oliv, 200 g malých rajčátek cherry, 2 vajíčka uvařená na tvrdo, 1 krabička ančoviček, citrónová šťáva, sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje

Jak budeme postupovat

Kuskus přelijeme vařící vodou a přidáme k němu provensálské koření a olivový olej. Přiklopíme pokličkou a počkáme, až se vstřebá všechna voda. Zhruba po 5 minutách mísu odklopíme a hotový kuskus promícháme, aby se oddělily zrníčka od sebe. Necháme vychladit. Do sklenice se šroubovacím víkem dáme suroviny k výrobě zálivky - tedy citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a lžíci sušených rajčat v oleji.

 

Nádobu uzavřeme a řádně vše protřepeme. Necháme uzavřené uležet. Do větší mísy dáme vychladlý kuskus, přidáme okurku, kterou jsme oloupali a nakrájeli na menší kousky a olivy nakrájené na čtvrtiny, červenou jemně nakrájenou cibuli, oba druhy fazolí (ty předem důkladně propláchneme vodou a v cedníku necháme okapat) a tenké proužky červené syrové papriky.

 

Zalijeme zálivkou, lehce přisolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Upravíme do servírovací mísy a ozdobíme čtvrtkami vajíček, černými olivami a tenkými proužky ančoviček.

Recept na marockou tykev s fazolemi ( pro 4 osoby )

Půl litru vařící vody, 1 kostka zeleninového bujónu, půl lžičky mletého koriandru, půl lžičky kurkumy, špetka římského pepře, 200 g pórku, 200 g pastiňáku, 500 g oloupané čisté dužiny z dýně, 400 g brokolice, 1 červená paprika, 100 g sušených meruněk, 1 velká konzerva velkých bílých fazolí v nálevu, špetka sušených chilli papriček, pepř mletý, sůl, piniové oříšky na dozdobení

Jak budeme postupovat

Připravíme si větší hrnec s vařící vodou, vložíme do něj bujón, koriandr, kurkumu, římský kmín, očištěný pastiňák nakrájený na centimetrové kostičky a menší rozpůlené špalíčky pórku. Vše vaříme na mírném ohni asi 5 minut. Dále přidáme kostky tykve, růžičky omyté brokolice a proužky červené papriky bez semínek.

 

Opět vaříme 5 minut, poté přisypeme nasekané sušené meruňky, chilli papričky a pořádně propláchnuté a scezené fazole. Pokrm osolíme a opepříme a pod poklicí na mírném plameni vaříme asi 10 minut, až zelenina změkne.

 

Hotový pokrm servírujeme do misek, povrch posypeme piniovými oříšky, které jsme si opražili na teflonové pánvi a sekanou petrželovou natí. Jako příloha je velice chutný kuskus.

Rady, tipy, chutné recepty 

Špagety - chutné recepty

Rychlé recepty na polévky na zahřátí

Ryby, rybky i rybičky v naší kuchyni

Víte, jak správně vařit a skladovat zeleninu?!

Koření do každé kuchyně

Jak švindlovat v kuchyni

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies