Chutné recepty z dýně

V naší kuchyni se dýně využívá zejména v úpravách na sladko, ve světové kuchyni má ovšem mnohem širší využití a připravuje se na všechny možné způsoby. Přečtěte si více o dýních a nechte se inspirovat našimi recepty na tradiční i netradiční dýňové pokrmy.

Dýně

Všeobecně o dýních

Dýně je všeobecně používaný lidový název nejčastěji pro tykev. Patří do čeledi tykvovitých, kde mimo jiné najdeme i okurky, cukety či melouny. Svůj původ má v oblasti Střední a Jižní Ameriky, kde ji využívali již nejstarší indiánské kulturní národy. Do Evropy se dostala koncem 15. století během španělských kolumbovských výprav. Mezi nejznámější patří tykev obecná (Cucurbita pepo). Na světě se nejvíce pěstuje v Jižní a Severní Americe.

Pro zajímavost:

Existuje několik desítek tisíc odrůd dýní. Běžná dýně váží kolem 50 kilogramů. V Guinessově knize rekordů je zapsána nejtěžší dýně na světě, která vážila úctihodných 751 kilogramů.

Dělení dýní

Dýně je možno rozdělit do dvou skupin - na tzv. dýně letní a zimní. Další dělení dýní je na obří, zahradní a muškátové (dle velikosti dýní). Pro konzumaci jsou vhodné dýně těžké, které obsahují více dužiny (příliš lehká dýně může obsahovat velké množství semínek).

Jak poznáme zralost dýně?

Zralost dýně poznáme podle stopky. Neměla by být zelená, ale zdřevnatělá.

Správné uskladnění dýní

Dýně se uskladňují tak, aby se vzájemně nedotýkaly - nejlépe zavěšené v síťkách nebo uložené na policích na slámě. Místnost by měla být vzdušná, s teplotou nejlépe mezi 10 až 18 °C. Ideální vzdušná vlhkost se pohybuje v rozmezí 50 až 75%. Na takovém místě mohou dýně vydržet čerstvé až po dobu 4 měsíců.

Příznivé účinky dýně pro lidské zdraví

Dýně obsahuje devadesát procent vody, nalezneme v ní také sacharidy, draslík, sodík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Oranžové zbarvení dýní způsobuje lutein, alfa a beta karoten - provitaminy vitamínu A. Dýňová semínka jsou bohaté na zinek a vitamín E. Dále obsahují vitaminy A, D, B, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo. Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin. Ty snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice. Jsou v nich také přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Dýně v kuchyni

V kuchyni se dýně užívá hlavně při tepelných úpravách (polévka, koláč, marmeláda, dušená či smažená dýně). Je to zejména proto, že vařením se u dýně snižuje obsah vody a cukry se mění na škroby. Dýni můžeme konzumovat i syrovou, vhodná je jako součást zeleninových či ovocných salátů. V naší kuchyni se dýně využívá zejména v úpravách na sladko. Ve světové kuchyni má mnohem širší využití a připravuje se na všechny možné způsoby.

Inspirovat se můžete našimi recepty, které naleznete níže.

Dýňový kompot

Recept na dýňový kompot naleznete v následujícím článku>

Mandlovo-dýňový koláč

K přípravě budeme potřebovat 400 g dýně, 150 g hladké mouky, 90 g másla, 2 jablka, citrónovou kůru, skořici, sůl, mandle a jednu lžičku prášku do pečiva.

Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Mírně podlijeme vodou a podusíme. Podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a cca 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy. Přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova.

Jablečno-dýňová polévka

K přípravě polévky budeme potřebovat 1 litr drůbežího vývaru, 600 g očištěné dýňové dužniny, 2 jablka, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 30 g másla, šťávu z půl citrónu, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mletého zázvoru, sůl, pepř a zelenou petrželku.

Dýni nakrájíme na kostky, jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme citrónovou šťávou. Na rozehřátém másle orestujeme pokrájenou cibuli a nadrobno posekaný česnek. Přidáme kari a zázvor a přibližně minutu smažíme. Poté přidáme dýni a jablka, osolíme a zalijeme vývarem. Vaříme 35 až 40 minut, dokud dýně nezměkne. Poté necháme částečně zchladnout a rozmixujeme ponorným mixérem.

Dýňová marmeláda

Budeme potřebovat 1,5 kg dýně, 3 pomeranče, 1 dl vody, 900 g želírovacího cukru a 1 plod vanilky.

Dýni nakrájíme na kostky, pomeranče dobře umyjeme, osušíme a oloupeme. Slupky nakrájíme na tenké nudličky a 1 minutu povaříme v horké vodě. V hrnci na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí cukr, rozmixované pomeranče a vodu. Poté přidáme nakrájenou dýni, pomerančové nudličky a na kousky nakrájenou vanilku. Vaříme přibližně 20 minut - pěnu, která vzniká při vaření vždy odebereme naběračkou. Marmeládu nalijeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Nakonec sklenice postavíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

Chutné recepty z brambor

Chutné recepty z rýže

Rychlé a chutné recepty z těstovin

Recepty z čínské kuchyně

Nechte se inspirovat chutnými recepty z luštěnin

Recepty z italské kuchyně

Rychlé recepty do mikrovlné trouby

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies