Střípky z historie celeru
Celer řapíkatý se dlouho pěstoval pouze pro své léčivé účinky. Zprávy o něm sahají hluboko do historie, jeho skutečné síly a chutě se však začalo plně využívat ve středověku, přesněji v polovině 16. století. K nám do Evropy se dostal až o více než století později.
Pěstování zeleniny na balkóně
Paprika a její pěstování
Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi!
Celer a naše zdraví
Celer řapíkatý má mnoho vitamínů a minerálních látek, které mají velice příznivý vliv pro lidské tělo. Obsahuje betakaroten, bílkoviny, kyselinu askorbovou, fosfor, hořčík, železo, vápník, některé z vitamínů B a rovněž éterické oleje.
Vzhledem ke svému dietnímu charakteru se často užívá jako prvek ke snižování váhy, a to zejména proto, že obsahuje velký podíl nerozpustné vlákniny. Pravidelnou konzumací tak můžete přirozeně a bez drastických diet zhubnout několik kilogramů.
Vláknina v řapíkatém celeru, ale i v ostatních potravinách při cestě trávicí soustavou nabobtná, neboť do sebe absorbuje vodu a tím zvětší svůj objem. Potravina pak dodává pocit sytosti i při menších porcích jídla. Hlad se obvykle dostaví za delší dobu, než po potravinách bez vlákniny.
Pěstování celeru
- Vypěstování řapíkatého celeru je stejně jednoduché, jako pěstování bulvového celeru.
- Zasít ho můžete začátkem března, ale i koncem dubna - záleží pouze na tom, v jakém období jej budete chtít sklízet.
- Zasévá se do hlinitopísčité zeminy.
- Sklízet ho můžete o měsíc dříve, než celer bulvový.
Bělení řapíků celeru pro lepší chuť
Aby měl řapíkatý celer skutečně výtečnou chuť, křehké a šťavnaté řapíky, je nutné jej bělit. Řapíky o velikosti 30 až 40 centimetrů je třeba obalit tmavou fólií na několik týdnů (přibližně 2 až 3 týdny). Z fólie mohou vykukovat pouze listy. Místo fólie lze použít jakýkoliv karton nebo vlnitý papír. Pokud ani ten nemáte, svažte řapíky ihned pod listy a nahrňte na celer hlínu (až po listy).
Diskuze