Pěstujeme indickou okurku, neboli kalabasu

Indická okurka, zvaná také kalabasa, je prastará užitková rostlina pocházející z Afriky. Přečtěte si více o jejím původu, pěstování a sklizni plodů.

Indická okurka

Všeobecně o indické okurce

Indická okurka pochází z Afriky, odkud se rozšířila také do Asie. Patří k nejstarším užitkovým rostlinám, což potvrzují vědecké výzkumy. Indická okurka se začala pěstovat již před 10 tisíci lety. Známá je také pod názvem lahvovitá tykev, kalabasa či divenice.

Jak indická okurka vypadá?

Indická okurka, zvaná také Lagenárie (latinsky Lagenaria siceraria) je jednoletá popínavá rostlina z čeledi tykvovitých. Má světle zelené listy srdčitého až ledvinovitého tvaru, květy jsou bílé, rozvíjí se k večeru, do rána uvadají. Nejčastějšími opylovači jsou můry. Plody mají hruškovitý tvar a dorůstají do velikosti 20 až 30 centimetrů, jsou velmi chutné, používají se také jako dekorace a nebo nádoby k pití čaje maté.

Pěstování indické okurky

Výsev semen

Indickou okurku můžeme předpěstovat a nebo rovnou vysadit na trvalé stanoviště (koncem května). Semena zakoupíme v každém větším zahradním centru a nebo na internetu. Nejvhodnějším termínem k předpěstování sadby je konec března, začátek dubna. Semena vyséváme po jednom do květináčů a nebo kelímků od jogurtů, jemně přihrneme pěstebním substrátem a zvlhčíme. Umístíme na okenní parapet a udržujeme teplotu okolo 20 - 25°C. Klíčivost semen indické okurky je velmi dobrá.

Pěstební substrát

Indická okurka vyžaduje bohaté a dobře vyhnojené půdy. Před výsadbou je vhodné zarýt pod sazenici do hloubky dobře proleželý kompost nebo uleželý hnůj.

Výsadba indické okurky

Předpěstované 20 - 25 centimetrů vysoké sazenice vysazujeme na trvalé stanoviště koncem května, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Rostliny mají rády slunce, vhodné je také jejich pěstování ve skleníku. Rostliny vysazujeme jednotlivě, ve sponu 100 x 100 centimetrů. Rostliny potřebují pro svůj růst dostatečný prostor a také oporu - v případě, že se rostlina pne příliš do výšky, zakrátíme její výhony.

Opylování

Indická okurka má samičí květy především na bočních větvích, proto je vhodné zkrátit hlavní lodyhu až o 1 metr, čímž se podpoří tvorba bočních větví a také násada plodů. V uzavřených prostorech (sklenících) je nutno zajistit přítomnost opylovačů.

Zálivka a hnojení

Stejně tak jako klasické okurky, tak také indická okurka potřebuje pro svůj růst dostatek vláhy a živin. Rostliny přihnojujeme 1x za 14 dní tekutým hnojivem určeným pro okurky.

Sklizeň plodů

Indická okurka začíná plodit koncem června, začátkem července. Sklízí se nevyzrálé plody s měkkou slupkou. V plné zralosti plody zdřevnatí a dužnina vyschne.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies