BIO pěstování – myslete na naši Zemi
Mnozí si myslí, že BIO potraviny jsou stejné jako ty běžné (geneticky upravené), avšak mnohem dražší. Ale opak je pravdou. Pokud si spočítáme náklady na obnovu naší země, kterou výroba „běžných“ potravin stojí (z daní platíme škody na řekách znečištěných hnojivy, výzkumy a testy na BSE, vyvíjení nových typů pesticidů, likvidaci nebezpečných odpadů a důsledky znečištění životního prostředí), tak nás ve výsledku vyjdou BIO potraviny mnohem levněji. Zároveň bychom měli dobrý pocit z toho, že šetříme naši Zemi.
Hlavní zásada BIO pěstování – žádné pesticidy!
BIO ovoce a zelenina jsou čistě přírodní produkty, které jsou co nejšetrněji zpracovány, aby se zachovala jejich kvalita a udržely se v nich důležité živiny. BIO ovoce a zelenina obsahuje více vitamínu C a důležitých minerálů - například vápník, hořčík, železo, chróm a také antioxidanty. BIO plodiny neobsahují také žádné pesticidy (v České republice je povoleno používat více než 300 chemických pesticidů), protože právě ty jsou původci mnoha vážných nemocí.
BIO pěstování ovoce a zeleniny – hlavní zásady
- nepoužíváme žádná umělá hnojiva
- zakázány jsou chemické a syntetické postřiky
- ochrana rostlin proti chorobám a škůdcům je založena na podpoře samoregulující funkce agro/ekosystému, biologických a biotechnických metodách
- dodržujeme osevní postupy a sledy
- zprostředkujeme rostlinám ideální pěstební podmínky
- minimalizujeme znečištění a také množství dpadů
Ochrana rostlin před napadení chorobami a škůdci
Myslíte si, že pěstovat ovoce a zeleninu bez použití chemickým přípravku nejde? Opak je pravdou. Chemické přípravky na ochranu rostlin jsou v BIO zemědělství přísně zakázány. Pokud dodržíte pěstební nároky jednotlivých druhů rostlin a samozřejmě také osevní postupy a sledy, nebudete muset chemické prostředky vůbec používat. Existují také rostliny a živočichové, kteří vám mohou ekologicky a šetrně vaše plodiny zachránit.
Výhody pěstování BIO plodin
- plodiny mají lepší chuť (jsou vydatnější)
- neobsahují zdraví škodlivé látky (pesticidy, antibiotika, růstové hormony)
- BIO pěstování je mnohem šetrnější k životnímu prostředí
- BIO pěstování je založeno na šetření přírodních zdrojů - znovuobnovitelné zdroje musí být využívány přednostně před neobnovitelnými zdroji
- produkce vysoké kvality a přiměřeného množství ovoce a zeleniny
- udržujeme dlouhodobou úrodnost a biologickou aktivitu půdy
Nevýhody BIO pěstování
- jednorázově dražší způsob pěstován
- BIO ovoce a zelenina se mohou kazit dříve (protože nejsou ošetřeny voskem nebo konzervanty)
- plodiny jsou menší a nemusí mít zrovna "ukázkové" tvary (protože se do nic nepřidávají růstové hormony)
Diskuze