Znáte canicross?

Canicross je vhodným sportem zejména pro ty, kteří mají rádi svého psa a také běhání ve volné přírodě. Jde vlastně o běh se psem, kterého má psovod připnutého na speciální šňůře ke svému bedernímu pásu.

Štěně

Vhodné a nevhodné psí plemena

Canicross mohou provozovat všechny plemena psů - malá, středně velká i velká plemena (u velkých psů ovšem při canicrossu velmi trpí klouby). Tento sport není příliš vhodný ani pro psí plemena se zkrácenou čenichovou partií - např. anglický buldok, boxer, apod.

Canicross - výbava

Budeme potřebovat postroj pro psa, obojek, tzv. skijöringovou šňůru a skijöringový opasek. Kromě toho si musíme jako psovod pořídit běžecké oblečení (pohodlné, nejlépe ze savého materiálu) a především kvalitní a pohodlnou běžeckou obuv.

Začínáme s canicrossem

Pokud chceme začít s canicrossem, musí být náš pes zdravý, v dobré fyzické kondici a jeho tělesný vývoj musí být dokončen. Musí také umět základní povely, nejevit známky agrese vůči ostatním psům, nebýt bázlivý a ani se nesmí nechat rozptýlit okolními vlivy.

Výcvik psa - 1.díl

Výcvik psa - 2.díl

Výcvik psa - 3. díl

Výcvik psa - 4. díl

Výcvik psa na canicross

Aby byl schopen při běhu udržovat směr, je nutné jej naučit následující běžecké povely:

GO (čte se: gou) - vpřed

GEE (čte se: dží) - vpravo

HAW (čte se: hó) - vlevo

WHOA (čte se: hou) - stůj

Příprava na závody

Vhodné je podstoupit se svým psem tzv. chodecký program, díky kterému se společně se psem dostaneme do ještě lepší fyzické kondice. Po dobu několika týdnů pravidelně, nejlépe každý den trénujeme zrychlenou chůzi na předem naplánovaných trasách. Trasy by se měly pomalu prodlužovat. Canicross není vhodné trénovat při teplotách vyšších než 15°C.

Když je tělo psa dostatečně připraveno k běhu, můžeme přejít na běžecké tréninkové metody, kterými jsou souvislý běh (běh volným tempem na dlouhé tratě) a tzv. fartleh (střídavý běh volným tempem a rychlejší běh v členitém terénu).

Závody v canicrossu

Při závodech je důležité, aby oba členové týmu (tedy pes i jeho majitel) byli sehraní a také dostatečně fyzicky zdatní. Trať je obvykle dlouhá v rozmezí od 5 do 8 kilometrů. Závody v canicrossu se obvykle dělí na dvě základní kategorie: ženy a muži. Často se také můžeme setkat s kategorií mládež a nebo tzv. veterány. Setkat se můžeme i s hromadnými starty a nebo štafetovým během.

Agility - sport (nejen) pro psy

Sportujeme se svým psem

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies