Agility - sport (nejen) pro psy

Nejen koně mají svou sportovní disciplínu, ale také psi. Při agility překonávají psi překážky nejrůznějšího charakteru. Agility poskytuje zábavu, aktivní odpočinek i soutěživost.
Pes,člověk

Agility – sport (nejen) pro psy

Agility vzniklo v Anglii, kde si vymysleli zábavu pro pejsky. Přesně řečeno jde o jistý druh sportu, kdy i pejskaři dělají něco pro svou kondici. Pejsci přeskakují v daném pořadí překážky. Agility poskytuje nejen zábavu, ale dokonce se může provozovat i jako vrcholový sport, který má svoje mistrovství světa.

Agility – pejsci překonávají překážky

Pejsci absolvují překážky nejrůznějšího charakteru. Kromě klasických skokových překážek překonávají slalom, kladinu, šikmou stěnu, houpačku, skok daleký, proskokový kruh, pevný a látkový tunel. Kondice pejskařů by měla být také dobrá, protože musí stačit tempu psa. Pes je doprovázen pánovými povely a ukazováním. Naučte psa povelům - více v článku.

Agility pro každé plemeno i křížence

Pejsci jsou během závodění rozdělení do jednotlivých velikostních a výkonnostních kategorií. Překážky pak jsou výšce pejska uzpůsobeny. Závodit může každé plemeno i nečistokrevný pes. Záleží především na jeho předpokladech a fyzické stránce.

Agility a trať

Na trati jsou rozestavěny překážky nejrůznějším způsobem. Překážky se mohou různě natočit, vychýlit, nebo mohou mít mezi sebou odlišnou vzdálenost. To pak určuje obtížnost a charakter pobíhání.

Agility má svá pravidla

I agility má svá pevná pravidla, která počítají s trestnými body za chyby nebo nepřekonání překážky. Rozhodující je také běh o čas.

Agility u nás

Agility se závodí především na kynologických cvičištích, kde probíhá i trénink. Sezóna agility je v plném proudu především od dubna do října, kdy se po celé republice konají závody. S agility se můžete také setkat při výstavách psů, hlavně těch mezinárodních. V České republice zastřešuje veškeré dění v agility Klub agility České republiky, který registruje i jednotlivá cvičiště, kde se agility provozuje. Koneckonců i vy si můžete vyrobit vlastní překážky a postarat se o soutěživost a zábavu vašeho chlupatého kamaráda. Při výcviku utužíte vzájemné vztahy, odreagujete se a zlepšíte si kondici.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies