Chovatelka.cz

Zelenina - tepelná úprava a skladování

Štěpánka Černíková

Skladování a také tepelná úprava zeleniny má svá pravidla. Dodržením těchto pravidel docílíme toho, že si zelenina zachová všechny cenné vitamíny a minerály.

Zelenina a naše zdraví

Zelenina i přes svůj značný obsah vody, je pro nás velice důležitým zdrojem minerálů (hlavně sodíku, draslíku, železa) a cenných vitamínů, z nichž vyniká vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B. Zelenina obsahuje v menším množství i glycidy, bílkoviny, nerostné soli, ochranné látky, atd. Denně bychom měli sníst cca 150 až 300 gramů zeleniny.

Jak na zeleninu, aby bylo naše tělo spokojeno?

Měli bychom střídat listovou zeleninu s kořenovou a nebo plody s hlízami. Pokud chceme, aby v zelenině zůstaly biologicky cenné látky a aby v pokrmu vypadala zelenina dobře, zachovala si barvu a podržela vůni, tak toho docílíme jen tehdy, upravujeme-li ji správným způsobem.

Nejvhodnější je rychlá a jednoduchá úprava. Ovšem nejzdravější je zelenina syrová. Zeleninu kupujeme vždy čerstvou, vyzrálou, neporušenou. Listová zelenina by měla mít vždy svěží vzhled a zelené listy. Hlízy by měly být tvrdé a hladké.

Tepelná úprava zeleniny

Před přípravou nebo konzumací čerstvou zeleninu zbavíme nečistot a opereme ji pod proudem pitné vody. Někdy je nutné použít i kartáček. Listy čistíme pomocí cedníku pod proudem pitné vody, nejlépe každý zvlášť. Důkladným omytím zeleninu zbavíme možných přítomných choroboplodných zárodků, různých cizopasníků a zbytků postřiků.

Nikdy ji nenamáčíme ve vodě, zbytečně se vyluhují rozpustné vitamíny a zásadité nerostné látky. Loupeme a čistíme ji až těsně před přípravou - a to ostrým nožem nebo škrabkou z nerezové oceli. Delším stáním působí na ni vzdušný kyslík a dochází k velkým ztrátám, hlavně vitamínu C.

Platí to i u zelených natí. Krájíme je až těsně před použitím. Také bychom neměli zeleninu nikdy spařovat. Spařením způsobíme, že výživově cenné látky přejdou do odpadové vody a nám zůstane jen nestravitelná buničina.

Ostré zeleniny - jako je květák, zelí, kapusta, zbavujeme čpavých látek tím, že je necháme při vaření chvíli odkryté, aby mohly těkavé látky uniknout s první párou.

Vhodné hrnce pro vaření zeleniny

Hrnce k přípravě zeleniny by měly být kvalitní - nejlépe z nerezové oceli, s rovným dnem a doléhající poklicí, aby se pokrm dostal rychle do varu a jeho příprava trvala co nejkratší dobu. Velice vhodný pro přípravu tepelně upravené zeleniny je i parní hrnec.

Správné skladování zeleniny
Zeleninu uskladňujeme ve vzdušné, větrané, suché a chladné místnosti. Zelenina by měla být při skladování rozložená a vybalená z obalů. Zeleninu pečlivě očistíme od hlíny a jiných nečistot. Některé druhy zeleniny je možné uskladnit ve spodní části lednice. Při nutném skladování dbáme, aby zůstala suchá.

Při dnešní možnosti nakupovat všechnu zeleninu celoročně, je vhodné kupovat jen množství, které spotřebujeme ihned. Výhodná je i zelenina hluboce zmrazená, která si rovněž uchovává cenné látky a vitamíny.

Nejčastější chyby při skladování potravin v lednici
Rady, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Odrůdy brambor vhodné k uskladnění Ekologické pěstování ovoce a zeleniny Pěstujeme ovoce a zeleninu na balkóně Netradiční druhy zeleniny

Hodnocení: 4.0

Počet: 2

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.