Zbavte se mravenců

Když se řekne mravenec, mnohým z nás se vybaví roztomilá kreslená postavička jménem Ferda, pro kterou byl typický na krku červený šátek s černými puntíky. Mravenci, o kterých bude v dnešním článku řeč, už tak roztomilí ovšem nejsou. Často jsou nevítanými hosty v našich domech a zahradách. Víte, jak je odtud vyhnat?

Mravenci

Seznamte se s mravenci

Mravenců existuje několik desítek druhů a liší se od sebe barvou, tvarem a velikostí. V domech a na zahradách se nejčastěji setkáme s černými a rezavými mravenci (např. mravenec domácí, mravenec obecný, mravenec zahradní, apod.), kteří si vytvářejí různé mravenčí stezky na terasách, ve škvírách u podezdívky, kamenech, záhonech, podél skleníků i v obytných místnostech.

Méně častěji se setkáme s tzv. faraóny, což jsou mravenci, kteří se nejraději usidlují v lidských obydlích a jejich kolonie může mít i 300 000 jedinců. Navíc jsou všežraví a napadají prakticky všechny potraviny. Jejich likvidace je poměrně obtížná a je potřeba pomoci od odborníků. Jinou skupinu tvoří lesní mravenci, kteří jsou chránění.

Mravenci si do domu najdou cestu snadno

Objevili se Vám v domě mravenci? Pokud ano, tak první co byste měli udělat je, že prohlédnete všechna potrubí, mezery i kouty, ve kterých by se mohli tito malí záškodníci ukrývat a nebo vnikat do domu. Zjistíte-li, že mají vstup volný, ihned se jej snažte zaizolovat pomocí silikonu.

Rady, které pomohou vyhnat mravence ze zahrady i domu

  • Mravenci mají velmi citlivý čich. Vhodné jsou odvary z majoránky, hřebíčku, skořice, bazalky, levandule a nebo máty, které aplikujte na postižené místo. Pokud máte mravence na zahradě, zkuste výše uvedené bylinky podél postižených míst vysadit. Kombinace několika bylin mravence stoprocentně vyžene.
  • Dalším trikem, který může pomoci od mravenců je, že do mravenčích cestiček nasypete pepř, kuchyňskou sůl, pálivou papriku nebo kypřící prášek.
  • Mravenci zalézají do mraveniště, když je velmi brzy ráno, schyluje se k večeru, venku prší nebo je chladněji. V takové chvíli můžete mraveniště nabrat lopatou a mravence vystěhovat ze zahrady.
  • Podél oken, dveří, parapetů, apod. nasypte trochu jedlé sody, případně tyto místa trochu potřete obyčejnou zubní pastou. Pravidelně okna, dveře a podlahy omývejte octovou vodou.
  • Nezapomeňte na správné skladování potravin - tzn. cukr, mouku, med a jim podobné pochutiny uchovávejte v uzavíratelných dózách.
  • Usídlili se Vám mravenci v květináčích s květinami? Pomůže, pokud budete rostliny více zalévat - věčně podmáčená zemina by je měla vyhnat.
  • Lze také nakreslit na zem bílou křídou čáru, mravenci ji údajně nepřekročí.

Jedy volte až jako poslední možnost

V případě, že ani jedna z výše uvedených rad nepomůže, jsou poslední možností jedy v podobě prášků, roztoků, kašiček nebo krystalků. Dříve než po nich sáhnete, si uvědomte, že se ve většině případů jedná o toxické látky, které by měly být použity pouze v nezbytných případech. Škodí nejenom lidem, ale také přírodě a v ní žijícím živočichům.

  • Mravence můžete zneškodnit návnadou ve formě jídla mírně posypaného jedem. To umístěte na místo, kde se mravenci hojně vyskytují. Tím lze zajistit částečnou likvidaci jejich kolonie (mravenci si jídlo nosí do svého sídla, kde jej konzumují).
  • Pokud jste nuceni tyto prostředky použít, skladujte je mimo dosah dětí a domácích mazlíčků. Zamezte jim také přístup k ošetřenému místu.
  • Zvolíte-li k likvidaci mravenců insekticidy, používejte je pouze v otevřených prostorech - nejsou vhodné k použití v domácnosti.
  • Jejich účinnost je závislá na složení, koncentraci a také způsobu použití. Stejně důležitá je také rychlost jejich působení, doba účinnosti či míra likvidity.
  • Vhodným řešením je použití přípravků na přírodní bázi. Takové přípravky obvykle obsahují přírodní pyretroid (látku získanou z kopretiny růžové).

Další zajímavé články k tématu:

Mravenci a mšice žijí v symbióze

Mravenec dřevokaz škodí stromům

Jak se zbavit šatních a potravinových molů

Likvidace vosích hnízd

Jak na mravence v domě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies