Mravenec dřevokaz škodí stromům

Mravenec dřevokaz (latinsky Camponotus ligniperda) je jeden z největších mravenců žijících v Evropě. Má černé tělo, hruď a první článek zadečku jsou červeně zbarvené.

Mravenec dřevokaz

Jak mravenec dřevokaz vypadá?

Mravenec dřevokaz je 6 až 18 milimetrů dlouhý (délka dělnice 7-14 milimetrů, matka až 18 milimetrů, samec 9-12milimetrů). Má černé tělo, hruď a první článek zadečku jsou červeně zbarvené. Je velmi podobný mravenci obrovskému (Camponotus herculaneus L.). Samičky jsou okřídlené a jsou mnohem větší než dělnice. Patří k dlouhověkým mravencům. Dělnice se dožívají až 13 let. Po kopulaci odhazují křídla a zakládají vlastní hnízdo, kde samy pečují o vajíčka. Živí se sladkými výměšky mšic, které si ve značném množství obstarávají ze stromů a keřů.

Výskyt mravence dřevokaze

Tento druh mravence se vyskytuje na slunných okrajích lesů a v dřevostavbách. Mravenec dřevokaz je rozšířen hlavně ve střední a jižní Evropě, v Asii a v Severní Americe. Je to typicky dřevní mravenec, který si staví hnízda v mrtvém i v živém dřevě stromů (smrků, jedlí a borovic), které jsou napadeny červenou hnilobou. Tento druh mravence osídluje i poražené kmeny. Může se vyskytovat celoročně. Mravenci jsou aktivní ve dne i v noci. Jsou agresivní především za dusného počasí, zejména před bouřkou. V takovém případě dokáží člověka pokousat (pálivá bolest).

Jak mravenec dřevokaz škodí?

Hnízda si mravenci vyhlodávají v pařezech, případně hnilobou narušeném dřevě. Jsou to chodbičky a komůrky, uspořádané podél letokruhů kmene. Svými hnízdy lákají datlovité ptáky, kteří se snaží mravence ukořistit. Strom se stává křehkým a je při silných větrech náchylný ke zlomení.

Účinná ochrana před mravencem dřevokazem

Jako účinná ochrana proti mravenci dřevokazovi slouží insekticidy určené na lezoucí hmyz.
Likvidace dřevokazného mravence v napadeném dřevě je možná pod tlakovou injektáží, kdy se dřevní hmota napouští inskticidem pod tlakem 60 až 86 atmosfér.

Jak na mravence v domě>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies