Mravenci a mšice žijí v symbióze

Že si mravenci a mšice vzájemně pomáhají už jistě víte. Tihle hmyzí kamarádi se ale doplňují více než si myslíte. Mravenec poskytuje vajíčkům mšic přezimování ve svých hnízdech a chrání je před ostatními predátory.
Mravenec

Mravenci a mšice – nerozluční přátelé

Mšice vysávají z napadené rostliny šťávu, která je plná cukru. Přebytečný sladký nektar pak vylučují z těla ven ve formě lepkavé medovice. Medovice láká mravence, neboť tvoří 50% jejich jídelníčku. Na oplátku za sladkou dobrotu mravenci mšicím poskytují ochranu před hmyzími predátory a pro vajíčka mšic nabízejí bezpečné přezimování ve svých hnízdech. Na jaře pak vajíčka vynesou na rostliny, aby se mohla vyvinout nová populace a on si mohl opět vychutnávat sladkou medovinu.

Slunéčko sedmitéčné – největší hrozba pro mšice

Hlavním predátorem je pro mšice slunéčko sedmitečné. Jakmile vycítí jeho přítomnost, vypustí poplašný feromon, který upozorní ostatní mšice na nebezpečí a kolonie se spustí z rostliny na zem a utečou mu. Pokud se slunéčku přece jen podaří nějakou mšici ulovit, mšice do něj opět vpouští feromon, díky kterému pak ostatní mšice blížící se slunéčko cítí.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies