Likvidace vosích hnízd

Přemnožily se vám na zahradě vosy? Vosí bodnutí může být nebezpečné pro alergiky a také pro malé děti. V dnešním článku vám poradíme, jak na likvidaci vosích hnízd.

Vosa obecná

Vosy v zahradě

S vosami se setkáme všude, kde zraje ovoce. Jejich výskyt lze významně omezit tím, že budeme ze zahrady pravidelně odstraňovat nahnilé ovoce, které často zůstává pod stromy. Bodnutí jednou či více vosami zdravému člověku nezpůsobí žádné problémy. Pokud jej ovšem napadne celý roj, může mu to způsobit velmi vážné zdravotní problémy. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé, kteří jsou alergičtí no hmyzí bodnutí a také malé děti.

Vosa obecná - Vespa vulgaris

Sršeň obecná - největší evropský druh vosy

Likvidace vosích hnízd

Likvidace vosích hnízd je velmi problematická a také nebezpečná. Pokud je tedy nezbytné hnízda zlikvidovat, musíme postupovat velmi opatrně. Hnízda si vosy obvykle budují na půdách domů, pod střechami, v zemi a také na stromech. Níže si povíme o jednotlivých možnostech likvidace vosích hnízd.

Likvidace vosích hnízd umístěných v zemi

Pokud si vosy vytvořily hnízdo v zemi, můžeme je snadno, rychle a levně zlikvidovat pomocí vroucí vody. Tu nalijeme do hnízda a vchody utěsníme travními drny. Po několika dnech můžeme hnízdo ze zahrady bezpečně odstranit.

Likvidace vosích hnízd umístěných na stromech a nebo pod střechou

Likvidace hnízda, které si vosy postavily na stromě a nebo na střeše domu, je složitější. Účinnou možností je použití insekticidů. Vhodné je provést jejich aplikaci za velmi chladného rána, kdy jsou vosy ztuhlé a nehrozí tak riziko pobodání. Při volbě vhodného insekticidu se zaměříme zejména na jeho účinnost, šetrnost k životnímu prostředí a také dobu účinnosti.

V současné době jsou na trhu k dostání speciální insekticidní prášky s dlouhodobým účinkem proti vosám, které vymýtí vosí hnízda a jejich použití je bezpečnější. Práškový insekticid je nejlepší aplikovat ve večerních hodinách, kdy je aktivita vos nejmenší. Po nanesení působí přípravek několik týdnů.

Mravenec dřevokaz škodí stromům

Herbicidy, fungicidy, pesticidy a insekticidy - co k čemu slouží?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies