Vánoční máslová štóla
1 kg hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, 100 g kandované citrónové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 2 kostky droždí, špetka soli, kardamon, nové koření, muškátový oříšek
Jak budeme postupovat
Mouku dáme do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme si mléko a přibližně 1/3 nalijeme do důlku. Vše smícháme a poté necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, mléko, koření, máslo po malých kouscích.
Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští od mísy, poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu odpočinout. Mezitím si kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami.
Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat. Jakmile je těsto vykynuté, dáme jej na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Na předem vymaštěný ploch těsto rozdělíme na dvě části, které jemně válečkem rozválíme.
Jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štólový tvar. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně hodinu.
Rada na závěr:
Štólu nechejte v klidu zchladnout a poté ji jemně poprašte moučkovým cukrem. Vánoční máslová štóla výborně chutná ke kávě.
Diskuze