Vánoční štóla – recept

V dnešním článku vám poradíme, jak si můžete doma upéci klasickou máslovou vánoční štólu se sušeným ovocem. Vyzkoušejte tento recept, vše důležité k přípravě naleznete zde.
Vánoční štóla

Vánoční máslová štóla

1 kg hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, 100 g kandované citrónové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 2 kostky droždí, špetka soli, kardamon, nové koření, muškátový oříšek

Jak budeme postupovat

Mouku dáme do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme si mléko a přibližně 1/3 nalijeme do důlku. Vše smícháme a poté necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, mléko, koření, máslo po malých kouscích.

 

Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští od mísy, poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu odpočinout. Mezitím si kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami.

 

Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat. Jakmile je těsto vykynuté, dáme jej na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Na předem vymaštěný ploch těsto rozdělíme na dvě části, které jemně válečkem rozválíme.

 

Jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štólový tvar. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně hodinu.

Rada na závěr:

Štólu nechejte v klidu zchladnout a poté ji jemně poprašte moučkovým cukrem. Vánoční máslová štóla výborně chutná ke kávě.

Inspirace na chutné teplé i studené nápoje

Havajská káva - netradiční potěšení z kávy

Americká limonáda

Ledová káva ze sójového mléka

Novoroční punč - oslaďte si příchod nového roku

Nápoje pro zahřátí

Mražená káva

Saké - japonské rýžové víno

Domácí likér - tak trochu baileys

Mramorovaná káva

Vaječný koňak - příprava domácího likéru

Káva Pompadour - potěšení z kávy


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies