Sušíme ovoce, zeleninu a houby

Chcete si na zimu nasušit ovoce, zeleninu či houby ale nevíte jak na to? Na první pohled by se mohlo zdát, že sušení je velmi snadné. Opak je ale pravdou - při sušení je třeba dodržovat mnoho důležitých zásad.

Sušené ovoce

Sušení ovoce, zeleniny a hub má svá pravidla

K sušení je dobré použít nepoškozené, zralé až přezrálé plody. V žádném případě nepoužíváme nahnilé nebo plesnivé suroviny (ani po odkrojení napadeného místa). Zeleninu, ovoce i houby je nutné před sušením omýt, osušit a nakrájet na tenké plátky nebo malé kostičky - čím menší kostičky a nebo plátky nakrájíme, tím se zkrátí doba jejich sušení.

Sušení ovoce má svá pravidla

Sklízíme a sušíme letničky k sušení

Sbíráme a sušíme bylinky na zimu

Jak správně sušit jednotlivé suroviny?

K sušení je nejvhodnější použití sušičky, ve které plody leží na speciálních drátěných plátech a mezi kterými cirkuluje vzduch. Teploty a časy jsou u jednotlivých druhů individuální a jsou uvedeny v návodu sušiček. Proces sušení bez cirkulace vzduchu je pomalejší, usušené plody jsou navíc náchylnější k plísním. Teploty při sušení by se měly pohybovat mezi 30 až 60 °C. Pokud sušení provádíme na slunci a nebo v troubě, suroviny pravidelně kontrolujeme a obracíme.

Sušíme bylinky

Bylinky natrháme za suchého slunného dne (nejlépe ráno) a rozdělíme je do menších svazků. Ze stonků odstraníme spodní listy a stonky svážeme do svazečků, které pověsíme na teplé a vzdušné místo chráněné před přímým sluncem. Mezi jednotlivými svazky bylinek necháme větší rozestupy, aby mezi nimi mohl dostatečně proudit vzduch.

Sušíme ovoce

Sušením se v ovoci hromadí přírodní cukry, proto mají usušené plody sladčí a výraznější chuť. Ovoce (aby nezhnědlo) před sušením krátce namočíme do citrónové vody (na 100 mililitrů vody dáme 1 lžíci citrónové šťávy) a necháme okapat. Jádroviny (jablka a hrušky) zbavíme jádřinců, peckoviny (třešně, višně) zbavíme před sušením pecek. V sušičkách můžeme sušit také drobné ovoce (černý a červený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody) - to není potřeba krájet na plátky ani na kostičky, můžeme jej sušit v celku.

Sušíme zeleninu

Většinu druhů zeleniny je vhodné před sušením krátce předvařit v okyselené vodě. Prohřátou, měkkou zeleninu zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Poté nakrájíme na plátky nebo kostičky a dáme sušit. Sušení zeleniny trvá zpravidla kratší dobu než sušení ovoce.

Sušení hub

Houby před sušením neomýváme, pouze je nasucho očistíme nožem a otřeme vlhkým hadříkem. Odkrojíme červivé části a zdravou část nakrájíme na stejně velké plátky (silné asi 3 až 5 milimetrů). Houby mají po usušení intenzivnější chuť. Na sušení se nehodí všechny druhy hub (nedoporučují se sušit například lišky).

Správné skladování usušených surovin

Sušené ovoce, zeleninu a houby uchováváme v chladné a suché místnosti. Suroviny uchováváme ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v látkových sáčcích. Takto připravené suroviny chráníme před světlem a různými škůdci.

Fondue zpestří běžné stolování

Olivy nejen v kuchyni - 2.díl

Olivy nejen v kuchyni - 1.díl

Vaříme na japonském tepanu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies