Sušení ovoce, zeleniny a hub má svá pravidla
K sušení je dobré použít nepoškozené, zralé až přezrálé plody. V žádném případě nepoužíváme nahnilé nebo plesnivé suroviny (ani po odkrojení napadeného místa). Zeleninu, ovoce i houby je nutné před sušením omýt, osušit a nakrájet na tenké plátky nebo malé kostičky - čím menší kostičky a nebo plátky nakrájíme, tím se zkrátí doba jejich sušení.
Sušení ovoce má svá pravidla
Sklízíme a sušíme letničky k sušení
Sbíráme a sušíme bylinky na zimu
Jak správně sušit jednotlivé suroviny?
K sušení je nejvhodnější použití sušičky, ve které plody leží na speciálních drátěných plátech a mezi kterými cirkuluje vzduch. Teploty a časy jsou u jednotlivých druhů individuální a jsou uvedeny v návodu sušiček. Proces sušení bez cirkulace vzduchu je pomalejší, usušené plody jsou navíc náchylnější k plísním. Teploty při sušení by se měly pohybovat mezi 30 až 60 °C. Pokud sušení provádíme na slunci a nebo v troubě, suroviny pravidelně kontrolujeme a obracíme.
Sušíme bylinky
Bylinky natrháme za suchého slunného dne (nejlépe ráno) a rozdělíme je do menších svazků. Ze stonků odstraníme spodní listy a stonky svážeme do svazečků, které pověsíme na teplé a vzdušné místo chráněné před přímým sluncem. Mezi jednotlivými svazky bylinek necháme větší rozestupy, aby mezi nimi mohl dostatečně proudit vzduch.
Sušíme ovoce
Sušením se v ovoci hromadí přírodní cukry, proto mají usušené plody sladčí a výraznější chuť. Ovoce (aby nezhnědlo) před sušením krátce namočíme do citrónové vody (na 100 mililitrů vody dáme 1 lžíci citrónové šťávy) a necháme okapat. Jádroviny (jablka a hrušky) zbavíme jádřinců, peckoviny (třešně, višně) zbavíme před sušením pecek. V sušičkách můžeme sušit také drobné ovoce (černý a červený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody) - to není potřeba krájet na plátky ani na kostičky, můžeme jej sušit v celku.
Sušíme zeleninu
Většinu druhů zeleniny je vhodné před sušením krátce předvařit v okyselené vodě. Prohřátou, měkkou zeleninu zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Poté nakrájíme na plátky nebo kostičky a dáme sušit. Sušení zeleniny trvá zpravidla kratší dobu než sušení ovoce.
Sušení hub
Houby před sušením neomýváme, pouze je nasucho očistíme nožem a otřeme vlhkým hadříkem. Odkrojíme červivé části a zdravou část nakrájíme na stejně velké plátky (silné asi 3 až 5 milimetrů). Houby mají po usušení intenzivnější chuť. Na sušení se nehodí všechny druhy hub (nedoporučují se sušit například lišky).
Správné skladování usušených surovin
Sušené ovoce, zeleninu a houby uchováváme v chladné a suché místnosti. Suroviny uchováváme ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v látkových sáčcích. Takto připravené suroviny chráníme před světlem a různými škůdci.
Diskuze