Stylová křesla pro chvíle pohody

Křeslo nezřídka patří k nejoblíbenějším kusům nábytku v domácnosti a často se strhne bitva o to, kdo ho jako první obsadí. Proč si jich tedy do bytu nepořídit hned několik?
Moderní křesla

Pohovka versus křeslo

Křesla se v domácnostech těší nebývalé oblibě. Není divu – oproti pohovkám jsou mobilnější, díky jejich rozměrům s nimi můžeme snadno manipulovat a přenášet je, nemusíme se vedle nikoho mačkat a zatoužíme-li po změně, není problém ho přelakovat nebo přečalounit.

Různé styly do různých interiérů

Zbavme se dojmu, že do interiéru vybaveného chromem a sklem se nehodí nábytek v odlišném stylu. To platí i obráceně – proč nedoplnit pokoj s pseudohistorickým nábytkem moderním křeslem? Je pravda, že vybírat musíme velmi pečlivě, aby nebyl rozdíl mezi styly příliš křiklavý. Sjednocujícím prvkem by měla být např. barva, stejný dezén nebo materiál.

Moderní křesla

Často bývají v neonově jasných barvách, oranžovou počínaje a pistáciově zelenou konče. Najdeme tu varianty otáčecích, houpacích křesel i křesel na kolečkách. Oblibu si získávají i nafukovací křesla, která mají tu výhodu, že při nedostatku místa se prostě vyfouknou a uklidí do skříně.

Bubble Chair

V dětském pokoji a nejen tam se určitě uplatní závěsné křeslo – polokoule z průhledného plastu, tzv. Bubble Chair nebo jeho varianty. Bubble Chair navrhl před 40 lety designér Eero Aarnio a od té doby neztratilo nic na své oblibě.

Stylová křesla pod taktovkou slavných designérů

Nejen u mladých jsou oblíbená ergonomická neboli také anatomická křesla – vaky naplněné polystyrénovými kuličkami, které se přizpůsobí vašemu tělu. Ač byly vytvořeny už v roce 1968 v dílně italských designérů Gattiho, Paoliniho a Teodora, staly se kultovním předmětem a zájem o ně dosud neochabuje. Křeslům se dnes věnují i designéři zvučných jmen, za všechny jmenujme alespoň Philippa Starcka.

Křesla v historickém duchu

S dřevěnou kostrou na čtyřech nožkách, bohatě polstrovaná a se zaobleným opěradlem a područkami z jednoho dílu evokují dobu měšťanských salónů z přelomu století. Tomu se přizpůsobuje i výběr čalounění – převažují velké květinové vzory nebo pruhy.

 

Další variantou jsou křesla s dřevěnými područkami a vysokým zadním opěradlem, která tak trochu připomínají královský trůn. Hodí se ně buď jednobarevné tkaniny /zajímavě vypadá např. kontrast světlého čalounění a tmavého dřeva/ nebo čalounění imitující zámecký brokát.

Nadčasový design

Volba křesla je věcí osobního vkusu. Přesto existují kousky, které jako by zub času nepoznamenal. Je to např. typ křesla Chesterfield, která mají mohutnou čalouněnou kostru a područky s opěradlem jsou v jedné výšce, nebo křeslo s označením LC2, které vzniklo v roce 1928 a kombinuje lesklou ocelovou kostru s velkorysými koženými polštáři.

 

Navíc křesla nestárnou – mnohé designové kousky vzniklé před desítkami let i dnes udivují a okouzlují svou nadčasovostí a extravagancí.

Další články z rubriky Dům a bydlení

Bydlení podle zásad Feng Shui – jak na to?

Stylový design koupelen

Není zábradlí, jako zábradlí – základem je bezpečnost!

Moderní dům a zahrada – nezapomeňte na vhodné osvětlení!

Trendy design kuchyňských spotřebičů

Dekorativní polštářky dotvářejí útulný domov

Praktické věšáky pro praktickou domácnost

Obrazy a fotografie ve vašem interiéru

Dům a bydlení – trendy design stolů

Svůj vlastní vinný sklípek?

Ohřev vody v domácnosti – znáte bojlery?

Bezpečnostní zámky - jaký si vybrat?

Moderní dům a byt – stylové sedací soupravy

Moderní design stojanů na květiny

Koupelny - vany a jejich druhy

Dům a zahrada – schody a schodiště

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies