Ohřev vody v domácnosti – znáte bojlery?

Uvažujete o tom, jak vyřešit ohřev vody ve vaší domácnosti, nejlépe co nejlevněji? Možným řešením mohou být bojlery. Bojlerů existuje hned několik druhů, postupně si je v dnešním článku představíme.
Bojlery

Dům a bydlení - ohřev vody v domácnosti

Nejrozšířenějším způsobem ohřevu vody pro domácnost jsou zásobníky umožňující za výhodných podmínek (například při nižší ceně elektřiny) ohřát vodu na dostatečnou teplotu – těmto zásobníkům se také říká bojlery. Bojlerů existuje několik druhů, postupně si je v dnešním článku představíme.

Ohřev vody – bojlery a jejich typy

  • elektrické bojlery
  • kombinované bojlery
  • plynové bojlery
  • solární kolektory
  • ohřívače na tuhá paliva

Další dělení bojlerů

  • tlakové bojlery
  • beztlakové bojlery

Elektrické bojlery -nejpoužívanější způsob ohřevu vody

Elektrické bojlery se vyrábí s objemem od 50 až do 1000 litrů vody. Větší objemy nám poskytují možnost ohřívat vodu mimo místo jejího odběru. Elektrické bojlery se dělí na bojlery stojatého a horizontálního typu.

Elektrické bojlery stojatého typu

Bojlery stojatého tvaru jsou určeny pro montáž ve svislém směru a obecně platí, že jejich provoz patří k těm ekonomičtějším. Pokud takovou prostorovou výhodu nemáme a jsme prostorem omezeni, zvolíme bojler ležatý pro horizontální instalaci.

Malé elektrické bojlery

Postačí-li nám objem bojleru od 5-ti do 30-ti litrů postačí nám bojler malý. Ty lze umístit i mimo přívod vody, například pod umyvadlo apod.

Rada jak ušetřit peníze za elektřinu

Kdo nechce hlídat dobu, kdy přijde "levný proud“, může si pořídit spínací hodiny. Je to přístroj, který dáte do zásuvky, naprogramujete a on vám pak zapne i vypne spotřebič v době, kdy nejste doma.

Kombinované bojlery

Kombinované bojlery jsou vhodné pro situaci, kde je vlastní ohřev vody realizován vodou ze systému ústředního topení nebo elektrickým tělesem. Systémy se střídají podle ročního období.

Plynové bojlery

Pokud máme vyvložkovaný komín, můžeme uvažovat z variant plynových bojlerů. U plynových bojlerů ohřev vody zajišťuje plynový hořák, zapalování zajišťuje buď plamínkový nebo bateriový typ zapalování.

Ohřívač na tuhá paliva

Řešení ohřevu vody je úzce provázáno s řešením vytápění celého domu. Palivo používané pro vytápění je často velmi výhodné využít i pro ohřev teplé vody. Pokud máte problém s elektřinou, nebo se vám nechce platit velké peníze za ohřev vody, vhodnou variantou může být ohřívač na tuhá paliva. Vodu ohřívá topeniště na tuhá paliva (např. uhlí), které se nachází přímo ve spodní části ohřívače.

Solární ohřev - solární kolektory

Solární kolektory jsou v našich klimatických podmínkách pro ohřev teplé vody vhodné. Teplou vodu ohřátou sluncem přivedeme do výměníku v zásobníku tepla a pokud je této energie nedostatek, můžeme dodat potřebnou energii například přímotopnou elektrickou vložkou.

 

Při využívání solárních kolektorů je třeba počítat s proměnlivostí dodávky energie během dne i během roku (v zimě je množství energie nižší).

Další rady a tipy z rubriky - Dům a bydlení

Bezpečnostní zámky - jaký si vybrat?

Moderní dům a byt – stylové sedací soupravy

Moderní design stojanů na květiny

Koupelny - vany a jejich druhy

Dům a zahrada – schody a schodiště

Moderní dům a byt - půdní vestavby

Topení plynem, elektřinou nebo tuhými palivy?

Bydlení - umakartová jádra

Zařízení bytu pro alergiky

Nábytek a bydlení - vestavěné skříně

Bydlení - moderní dekorace pro váš dům a byt

Nábytek - postele a jejich typy

Nábytek - úspora místa v bytě či domě

Domácí výroba dílenského stolu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies