Škůdci a choroby bobkovišně lékařské

Jde o stále zelený keř, který dodá každé zahradě šmrnc hlavně v zimě, kdy ostatní keře opadají. Často se keřík sází do zámeckých parků a hal o velikém prostoru. Možná bobkovišeň znáte jako střemchu vavřínovou.

Bobkovišeň

Co má bobkovišeň ráda

Krásně pokvete, když ji zasadíte nebo v mobilní nádobě umístníte v polostínu. Pokud bude ve stínu, nepokvete vůbec, v lepším případě velmi málo. Rostlinka má ráda neutrální, mírně vlhkou a kvalitní půdu. Co teplota? Některé odrůdy vydrží i teploty okolo -25 °C. Záleží hodně na velikosti bobkovišně. Ty mladší a menší jsou na mrazy citlivější. Může dojít k poškození vrcholků nevyzrálých výhonů, v tu ránu je po kráse keře.

Houba a hnědé skvrny

Hnědé skvrny na listech jsou u bobkovišně docela častým problémem. Nepěkné hnědé fleky způsobuje houbový patogen Stigmia carpophila. Tato potvůrka stojí za suchou skvrnitostí listů. Prvně na rostlince zpozorujete listy, které osychají. Postupně začnou listy opadávat. Po opadnutí všech listů hrozí, že se houba pustí do větví. Jaké je řešení? Nezbývá než rostlinu ošetřit postřikem fungicidů a pokud jsou poškozeny větve, je třeba je ostříhat.

Padlí

Je na listech vaší bobkovišně bílý povlak? V tom případě je napadena padlí. V tomto onemocnění má prsty houba Podosphaera tridactyla. K likvidaci padlí, použijte speciální fungicid.

Fyziologické příčiny chorob bobkovišně

Nažloutlé listy střemchy mohou mít více příčin. Buď rostlině nedělá dobře příliš zásaditá půda, chybí ji minerální látky (hořčík) nebo může jít o další spoustu fyziologických příčin.

Obecně je bobkovišeň odolnou rostlinou, která není náchylná škůdcům a nemocem. Co se týče škůdců, mohou se na listech zabydlet červci nebo žír nosatců.

Budete-li bobkovišeň udržovat, dbát o její zdravotní stav, zvolíte správné stanoviště a zajistíte pravidelnou, vhodnou výživu, nebude s bobkovišní žádný problém. Pak se budete těšit z jejich krás, třeba i ve formě živého plotu.

Pryč s mechem v trávníku

Vlnatky na pokojových rostlinách

Nejčastější choroby a škůdci kapradin

Nejčastější choroby a škůdci orchidejí

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies