Nejčastější choroby a škůdci kapradin

Jaké choroby a jací škůdci nejčastěji napadají kapradiny, které s oblibou pěstujeme v interiérech? Seznamte se s nimi. Poradíme Vám, jak proti nim účinně bojovat.

Choroby kapradin

Listy kapradin opadávají, žloutnou a naspod listů jsou žluté tečky

Příčinou bývá příliš suchý vzduch. Nejčastěji jsou takto postiženy rostliny, které jsou v blízkosti radiátorů nebo mají na svém stanovišti příliš vysokou teplotu. Vhodné je kapradiny přemístit na jiné stanoviště.

Listy kapradin blednou a jsou popálené

Stanoviště, na kterém kapradiny pěstujeme, je na příliš silném slunci. Především během letního období musíte kapradiny před poledním sluncem dobře ochránit.

Listy kapradin žloutnou, mají hnědé špičky a nepřirůstají

Příčinou je příliš suchý vzduch. Kapradiny během vegetace pravidelně rosíme, nejlépe rozprašovačem s odstátou vodou pokojové teploty. Ideální vlhkost vzduchu je 50 až 55%.

Listy kapradin blednou a slabě rostou

Příčinou je nedostatek živin. Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku. Kapradiny hnojíme od jara do podzimu jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny ozdobné listem, které zředíme ve vodě.

Listy kapradin odumírají

Nejčastější příčinou bývá suchý vzduch a suchý substrát. Kapradiny během vegetačního období pravidelně rosíme, nejlépe rozprašovačem s odstátou vodou pokojové teploty. Ideální vlhkost vzduchu je 50 až 55%.

Nejčastější škůdci kapradin

Kapradiny mohou napadat puklice (pravidelné hnědé tečky nebo čárky na rubu listu), svilušky (na spodní straně listů a vrcholech výhonů se objevují jemné pavučiny), mšice (zelenavě nebo černě zbarvený hmyz, který se usazuje na rostlinách - rostlinné části jsou pak lepkavé, usazují se na nich plísně, které zbarví listy dočerna), červci (vylučují bělavý voskový výměšek, popřípadě bílé vatové „pavučiny" v paždí listů) a štítenky (malý, kulatý nebo oválný hmyz, který vyjma larev nehybně sedí na různých rostlinných částech).

Jako ochrana proti těmto škůdcům slouží některé insekticidy, ale lépe je potírat listy ředěným lihem. Mšice odstraníme z listů kapradin pravidelným potíráním mýdlovým roztokem. Kapradiny jsou velmi citlivé k různým přípravkům na ochranu rostlin. Proti chorobám a škůdcům je proto nejvhodnější bojovat mechanicky.

Péče o pokojové rostliny v průběhu roku

Pěstujeme kapradiny v interiéru

Pěstujeme chladnomilné orchideje

Pěstujeme teplomilné orchideje

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies