Péče o pokojové rostliny v průběhu roku

Každá pokojová rostlina vyžaduje individuální péči – podle toho rostlinu zaléváme, hnojíme, přesazujeme. Nároky pokojových rostlin se ale mohou během celého roku měnit. Jak to s pokojovými rostlinami vypadá v jednotlivých měsících?

Místnost,rostliny

V lednu chráníme pokojové rostliny proti studenému vzduchu

Během zimy se snažíme větrat krátce, protože studený vzduch škodí všem pokojovým rostlinám. Navíc mohou rostliny namrznout, a proto by se neměly dotýkat studeného okna. V zimě hnojíme tekutým hnojivem, které neobsahuje vápník. Dávejte také pozor na suchý vzduch v přetopených místnostech. Kvetoucí rostliny potřebují dostatek zálivky (např. azalka).

V únoru jsou pokojové rostliny náchylné

Stále musíme dávat pozor na vlhkost vzduchu. Pokud je vzduch příliš suchý, rosíme rostliny každý den. Prohlížejte pravidelně spodní stranu listů, protože rostliny jsou v této době náchylné k napadení škůdci.

V březnu pokojové rostliny zbavujeme nečistot

V tomto období začíná přibývat více slunečních dnů, proto rostliny můžeme sprchovat a zbavovat prachu a nečistot.

V dubnu můžeme pokojové rostliny dělit

Pro většinu pokojových rostlin ještě nenadešel ten správný čas k přesazování, ale je možné některé keřovitě rostoucí druhy dělit (např. asparágus, šáchor).

V květnu se pokojové rostliny množí

Nastává ideální doba k množení pokojových rostlin, aby byly připraveny na hlavní růstové období. V této době můžete vysévat kaktusová semena a začínat s roubováním.

V červnu pokojové rostliny hnojíme

V tomto období potřebují pokojové rostliny mnoho živin, které jim dodáváme hnojením (alespoň jednou týdně). Zvadlé květy kvetoucích rostlin odstraňujeme, aby rostlina mohla dále kvést a nevysilovala se.

V červenci pokojové rostliny hodně zaléváme

V letních měsících se dostává rostlinám většího tepla, proto se snažíme rostlinám dodávat co nejvíce vláhy. Také pokračujeme v hnojení a díváme se, zda nebyly rostliny napadeny škůdci. Léto je také příznivě pro množení rostlin řízky. Snažíme se rostliny také zaštipovat a zkracovat, aby mohly košatět.

V srpnu dáváme u pokojových rostlin pozor na slunce

Během celého léta dáváme pozor na to, aby rostliny nebyly vystaveny ostrému slunci, protože jinak jim začnou žloutnout listy, opadávat a zabarvovat se dohněda. Používejte rolety, žaluzie, nebo rostlinu nedávejte přímo na okenní parapet. Nezapomeňte na dostatečnou zálivku.

V září nesmí být žádná pokojová rostlina venku

V momentě, kdy nastanou první chladné noci, neponechávejte už pokojové rostliny venku.

V říjnu omezíme zálivku a hnojení

Největší tepla už pominuly, proto platí pravidlo – méně zalévat a hnojit. Kořeny se v této době tvoří obtížněji, proto už neodřezáváme odnože.

V listopadu přestávají pokojové rostliny růst

S ubývajícími teplými dny začne postupně rostlinám vegetační klid. Začíná topná sezóna, proto jim musíme zvlhčovat vzduch pomocí rosení.

V prosinci pokojové rostliny zaléváme minimálně

V prosinci platí pravidlo, že zaléváme rostliny co nejméně, jen kvetoucí rostliny (např. brambořík, kamélie) zaléváme a hnojíme častěji. Snažíme se rostlinám s okrasnými listy utírat od prachu a nečistot listy, popřípadě je sprchujeme. Kaktusy zaléváme jednou za čtrnáct dní.

Za každých okolností musí rostliny dýchat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies