Aby pokojové rostliny dobře dýchaly…

Pokojové rostliny potřebují péči nejen po období klidu, ale je třeba jim dodat vzpruhu i během celého roku. Nemůžeme zapomínat na odstraňování prachu, škůdců a suchých listů. Jak postupovat při očišťování listů?

Žlutá květina

Pokojové rostliny oslabují zaschlé listy

Suché výhonky a povadlé listy rostliny značně vyčerpávájí, proto je nezbytné rostliny pravidelně kontrolovat a odumřelé či nemocné části odstraňovat. Při té příležitosti také kontrolujeme, zda rostliny nenapadli škůdci nebo nějaká infekce. Teprve po této proceduře začnou rostliny dýchat a jsou připraveny k vlastnímu čištění a ošetřování. Je pravda, že každá pokojová rostlina vyžaduje jinou péči, a proto ne každá ocení omývání vodou. Jedná se zejména o rostliny s chloupkatými listy. Nároky rostlin se také během roku mění.

Některé pokojové rostliny vyžadují čištění pomocí štětečku

Štětečkem čistíme rostliny, které mají na listech chloupky (např. africké fialky, begónie). Tyto rostliny nesmí přijít do přímého kontaktu s vodou, protože by zanechala na jejich listech hnědé skvrny.

Omývejte pokojové rostliny hadříkem

Pokojové rostliny s hladkými listy, např. singonium, břečťany, dracény, filodendrony omýváme lehce namočeným hadříkem. Voda by měla být převařená (měkká), protože tvrdá voda by na nich mohla zanechat bílý povlak.

Pokojové rostliny se chtějí lesknout

Pokojové rostliny chtějí zářit zdravím a lesknoucími se listy. Takový roztok vody s jemně naředěným pivem může způsobit malý zázrak. Pokud jím přetřeme rostliny s pevnými listy (např. všechny druhy fíkusů), zajistíme jim tak nejen nový přísun kyslíku, ale také krásný lesk. Také rostliny, které mají své stále místo v kuchyni, je třeba ošetřit před kuchyňskými výpary mýdlovým roztokem.

Pokojové rostliny osvěžujeme rosením

Rosení potěší rostliny, které nepohrdnou pravidelným osvěžováním. Jsou to zejména rostliny, které nemůžeme přenést do vany a také druhy s drobnými listy (např. pepřinec, kapradiny). Používáme rozprašovač, který vodu rozptyluje rovnoměrně. Nesmíme však rosit květy, protože by se mohly odbarvit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies