Pokojové rostliny a živočišní škůdci 2

Další živočišní škůdci pokojových rostlin. Housenky a housenice, roztočíci, listové miny, červci a nosatci. Rozpoznání jednotlivých škůdců a nejúčinnější způsoby jejich likvidace.
Larva, housenka, list, rostlina

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – housenky a housenice

Housenky a housenice jsou larvy různých druhů hmyzu. Požírají pupeny a listy a postupují směrem nahoru. Housenky co nejdříve sesbírejte a napadené výhonky odstraňte. Rostlinu pak postříkejte některým z insekticidů.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – roztočíci

Roztočíci vypadají podhledem lidského oka jako zrnka prachu, proto si jich ani nemusíte všimnout. Rozmnožují se hlavně ve vlhkém prostředí, shromažďují se v pupenech a na vrcholcích výhonků a živí se rostlinnými tkáněmi. Mohou způsobit svrašťování listů a hnědé skvrny. Protože na ně insekticidy nepůsobí, je lepší napadenou rostlinu úplně zlikvidovat.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – listové miny

Tzv. listové miny jsou chodbičky larev vrtalek. Napadeným rostlinám obvykle nijak moc neublíží, stačí proto utrhnout a zničit napadené části.

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – červci

Červec je bílý hmyz pokrytý bílým popraškem. Může napadat kteroukoliv část rostliny včetně jejich kořenů. Nejraději si pochutnává na kaktusech a sukulentech. Červců se zbavíte tak, že je z rostliny setřete navhčeným hadrem nebo je postříkáte směsí vody a denaturovaného lihu (v poměru 1:1).

Pokojové rostliny a živočišní škůdci – nosatci

Nosatci jsou bílé larvy žijící v půdě a živící se kořeny rostlin. Nejaktivnější jsou v noci, kdy je můžete vidět na povrchu půdy. Příznakem napadení nosatcem je většinou náhlé zvadnutí rostliny. Těchto škůdců se zbavíte tak, že polijete zeminu roztokem gama-HCH.

Další část článku o pokojových rostlinách a jejich škůdcích naleznete ZDE.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies