Pryč s mechem v trávníku

Mech je v trávníku z počátku celkem neškodný, ovšem jen do té doby, než se začne rozrůstat a trávník se začne pomalu měnit v mechoviště. Nejčastějším důvodem růstu mechu v trávníku je zadržovaná vlhkost, nedostatek světla nebo živin, případně příliš nízké pH půdy.

Bosé nohy na trávníku

Když se v trávníku objeví mech...

Když se vám v trávníku začne objevovat mech, je to první signál toho, že něco není v pořádku. Nejčastěji se mech začne objevovat po teplé zimě. V tomto případě je vhodné podpořit trávník v růstu vhodným hnojivem a ošetřit jej vhodným přípravkem pro odstranění mechu.

Herbicidních přípravků na hubení mechu je na trhu velmi mnoho. Většinou je jejich účinek založen na zelené skalici, která je doplněna o síran amonný (má regenerační účinek). Přípravky se aplikují na suchý trávník zjara. Někdy se může stát, že po aplikaci herbicidního přípravku se na trávníku objeví holá místa, která je potřeba dosít.

Máte-li dlouhodobé trápení s mechem v trávníku, jednorázové ošetření přípravkem proti mechům, výživa trávníku nebo dosetí travním semenem ve většině případech nepomůže a je potřeba hledat příčinu jinde.

Zjistěte příčinu vzniku mechu v trávníku

Mezi nejčastější příčiny patří zadržovaná vlhkost, nedostatek světla nebo živin, případně příliš nízké pH půdy.

  • Zadržovaná vlhkost - mech se objevuje v místech, kde se obvykle po dešti dlouho drží voda. Řešením je zajištění lepší propustnosti půdy - například častější vertikutací a zlehčením půdy pomocí písku.
  • Nedostatek světla - mech se objevuje také na zastíněných místech, kde se trávníku příliš nedaří. Pomoci může sekání trávníku na nižší délku (cca na 3 centimetry) a nebo nahrazení trávníku na takových místech některou ze stínomilných rostlin (například břečťanem). Další možností je místa, která jsou zastíněna jen částečně, dosít některou speciální směsí (ve směsi by měly převažovat druhy tráv, které snášejí zastínění).
  • Nedostatečná výživa - další příčinou může být vyčerpaná půda a nedostatečné hnojení. Použít můžete dlouhodobě i krátkodobě působící hnojiva - vždy je nutné dodržet doporučený způsob dávkování.
  • Nízké pH půdy - ideální pH půdy pro trávník by se mělo pohybovat mezi 6 až 6,5. Je-li půda kyselejší, upravte její reakci mletým dolomitickým vápencem (nejlépe na podzim). Doporučená dávka je cca 20 kilogramů mletého vápence na 100 m2 plochy trávníku.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies