Pusťte domů jaro

Vytvořte si netradiční aranžmá z oblíbených jarních cibulovin, které domov krásně provoní a dodají mu tu pravou jarní atmosféru. Víte, které cibuloviny se pro takové aranžmá hodí nejvíce?

Tulipán

Jarní květinové dekorace pro váš domov

Jako základ nám bude sloužit aranžovací hmota (tzv. florex) a vhodná nádoba (miska, košík, květináč, apod.), do které květinové aranžmá umístíme. Nejdůležitější součástí je samozřejmě  rostlinný materiál, připravíme si proto větvičky různých stromů (nejlépe již s mladými lístečky) a také květy různých cibulnatých rostlin, které jsou symbolem jara. Jak květiny do nádoby naaranžujeme, je čistě v naší režii.

Velmi efektně vypadají kombinace různých barev a tvarů květů dominantních cibulovin (s výraznými a velkými květy) s drobnějšími cibulovinami. K odlehčení můžeme použít větvičky (například větvičky kroucené vrby, kaliny, lísky, třesně nebo sakury) a drobnější cibuloviny, jako jsou například sasanky, modřence, fialami či hrachory. Snažíme se, aby aranžmá působilo vzdušným a nepřeplácaným dojmem.

Seznamte se s nejoblíbenějšími druhy cibulnatých rostlin

Hyacinty (Hyacinthus)

Vybrat si můžeme z velkého množství různých odrůd hyacintů (více než 2000), které se od sebe liší zejména barvou květů a tvarem květenství (husté, rozvolněné apod.). V květinových aranžmá lze hyacinty použít buď řezané a nebo s ponechanou cibulkou - v obou případech dále rostou a vyvíjí se, čímž zajistí proměnlivost aranžmá. Navíc hyacinty krásně voní.

Hyacint východní - Hyacinthus orientalis

Narcisy (Narcissus)

Narcisy jsou velmi oblíbené cibuloviny, které zná téměř každý. Vybrat si můžeme z pestré škály tvarů jejich květů. Mohou být oranžově, žlutě, bíle a nebo krémově zbarvené. Do květinových aranžmá se hodí narcisy řezané a nebo zasazené v květináči.

Narcis - Narcissus

Nejčastější choroby a škůdci narcisů

Tulipány (Tulipa)

Tulipány jsou oblíbené pro svou pestrost. K dostání jsou v mnoha barevných varietách, s různou velikostí a strukturou květů. Vybrat si můžeme z jednoduchých, plnokvětých, papouškovitých, pivoňkovitých, třepenitých, vícekvětých a mnoha dalších typů květenství. Tulipány lze stejně jako hyacinty použít buď řezané a nebo s ponechanou cibulkou - stejně jako hyacinty, tak i tulipány dále rostou a vyvíjí se, čímž zajistí proměnlivost aranžmá.

Tulipán - barevný posel jara

Pryskyřník (Bupleurum)

Pryskyřníky v aranžmá vyniknou díky svým vysokým a krásně vybarveným kulovitým květům a také díky zajímavě zvlněnému stonku. Existují bíle kvetoucí, jasně žlutě, růžově i červeně kvetoucí pryskyřníky. Do květinových aranžmá se obvykle používají řezané.

Mečík a jeho pěstování

Rychlení cibulnatých rostlin

Velikonoční výzdoba oken a zahrady

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies