Nejčastější choroby a škůdci narcisů

Z chorob narcisy nejčastěji napadají plísně, mozaiky, hniloby a pruhovitost. Ze škůdců se nejčastěji setkáme s roztočem narcisovým a nebo cibulovkou narcisovou. Přečtěte si o těchto chorobách a škůdcích více informací.

Narcis

<!-- -->

Žlutá pruhovitost narcisů

Původcem žluté pruhovitosti narcisů je virus, vyvolávající tvorbu chlorotických pruhů na listech a květních stvolech. Ty jsou zřetelné zvláště na začátku vegetace. Pruhovitost rozšiřují zejména mšice. Napadené rostliny odstraňte z porostu, k likvidaci mšic můžete použít například Pirimor.

Mozaika narcisu

Mozaika se vyskytuje zejména u trubkovitých narcisů. Projevuje se žlutou mozaikou (mramorováním) na listech. Napadené rostliny je vhodné z porostu odstranit.

Plíseň narcisová

Nejčastějším projevem napadení narcisů plísní, jsou tmavě hnědé skvrny na horní části cibule. Skvrny mohou začít s postupem času zahnívat. Vhodnou ochranou je použití systemických fungicidů na moření cibulí a postřik.

Fusariová hniloba cibulí

Fusariová hniloba cibulí se projevuje nejčastěji měknutím suknic cibulí a jejich následným vysycháním a tvrdnutím. Pozorovat lze hnědé skvrny na cibulích, které později překryje narůžovělý povlak. Napadené rostliny je nutné z porostu odstranit.

Roztoč narcisový

Roztoč narcisový napadá zejména narcisy pěstované na jednom místě více let. Rostliny jsou po jeho útoku zakrnělé, listy deformované, suknice cibulí zčásti zahnědlé. Napadené rostliny je nutné pravidelně odstraňovat z porostu, rostliny pravidelně ošetřujeme připravkem 0,15% Thiodan 35 EC.

Cibulovka narcisová

Žlutavé, až 18 milimetrů velké larvy mouchy cibulovky narcisové, vyžírají cibule narcisů, sněženek a bledulí. Následkem jejich okusu jsou rostliny zakrnělé a nekvetou, případně cibule vůbec nevyraší. Napadení larvami cibulnatky poznáme tak, že lze špičku cibulky mírným tlakem zamáčknout. Hubení těchto škůdců je velmi pracné, navíc s minimálním účinkem. Vhodná je insekticidní ochrana v době před kladením vajíček. Důležité je pravidelné střídání stanoviště pro pěstování narcisů (nasázejte je ani na stanoviště, kde 1 až 2 roky zpět rostly tulipány).

Přečtěte si více o pěstování narcisů, více se dozvíte ZDE>

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies