Hyacint východní - Hyacinthus orientalis

V Evropě se hyacinty začaly pěstovat již na konci 16. století. V současnosti existuje velké množství odrůd hyacintů (udává se až 2000 různých hybridů), které se liší zejména barvou květů a tvarem květenství.
Hyacinthus

Hyacint - Hyacinthus orientalis

Hyacint patří mezi cibuloviny, které s oblibou pěstujeme jako hrnkové rostliny. První rok je pěstujeme v domácích podmínkách a po odkvětu je na podzim vysadíme do zahrádky, kde hyacinty vydrží bez přesazení růst a kvést až několik let.V Evropě se hyacinty začaly pěstovat na konci 16. století. V současnosti existuje velké množství odrůd hyacintů (udává se až 2000 různých hybridů), které se liší zejména barvou květů a tvarem květenství (husté, rozvolněné apod.). Některé odrůdy hyacintů vytvářejí z jedné cibule i více než jeden kvetoucí stvol (římské hyacinty a hyacinty skupiny Multiflora). Pozor! Cibule hyacintu je mírně jedovatá.

Stanoviště pro hyacinty

Nejlépe se hyacintům daří v půdách lehkých, propustných, výživných, slabě zásaditých až neutrálních, mírně vlhkých, stanoviště by mělo být slunné nebo jen slabě přistíněné. Cibule se sází na podzim do zahrady v době, kdy se teplota pohybuje okolo 5 °C, do hloubky 10 až 15 cm. Po odkvětu a po odumření listů je dobré cibule vyrýpnout ze země a skladovat je za pokojové teploty v suché rašelině až do podzimu, kdy se zasadí do volné půdy. Z takto ošetřených cibulí pak v dalším roce vyrostou rostliny s větším množstvím květů.

Jak se množí hyacinty

Až na výjimky se cibuloviny rozmnožují samovolně vytvářením dceřinných hlíz a cibulí. Drobné cibule a hlízy se pak dopěstují do květu schopné velikosti. Hyacinty dceřinné cibule nevytváří, rozmnožování je složitější. V domácích podmínkách pěstujeme hyacinty jako ostatní zahradní cibulovité rostliny. Nejlepší je zakoupit si cibulky hyacintů v zahradnictví. Cibulky sázíme blízko k sobě, shora nasypeme zeminu a dáme na vzduch. Objeví-li se u hyacintů výhonky dlouhé asi 3 cm, tak je umístíme do dobře osvětlené místnosti. V tomto období musíme udržovat mírnou teplotu bez prudkých výkyvů. Povrch zeminy musí být stále vlhký. Hyacinty pravidelně přihnojujeme. Po odkvětu je nutné květy ořezat a pokračovat v zalévání, dokud listy nezvadnou. Potom se cibulky vyjmou, osuší a uskladní do podzimu.

Kvetení hyacintu

Hyacint východní (Hyacinthus orientalis) má krásný, vonný květ, který vydrží nejméně půl měsíce. Na jednom stonku se u hyacintu nachází přibližně 20 květů zvonečkového tvaru. Zbarvení květů je různé, od bílého a růžového až po fialové.

Tvarování

Po odkvětu listy a stvol seřízneme a cibuli hyacintu na jaře vysazujeme na zahradu.

Domácí rychlení hyacintů

Rychlené hyacinty si můžeme vypěstovat sami. Jsou speciálně upravené k rychlení. Jsou však dražší než obyčejníé cibule. Pokud chceme ušetřit obyčejnou cibuli hyacintu dáme do papírového sáčku do spodního šuplíku lednice na 1 měsíc. Pokud chcete mít rostliny vykvetlé například na vánoce, je třeba začít již v září. Lze je rychlit, jak v půdě v květináčích, tak i ve vodě ve speciálně tvarovaných vázách. Ve sklenici musí být nalitá voda tak, aby byla cibule posazena těsně nad hladinou vody.

Tulipán - barevný posel jara

Rychlení cibulnatých rostlin

Mečík a jeho pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies