Protipožární nátěry

Ochraně budov a konstrukcí proti požáru je třeba věnovat maximální pozornost, nestačí pouze vyvěsit požární předpisy a jít na školení. Pokud k požáru dojde, musíte prokázat, že pro zamezení požáru byla provedena všechna opatření. Mezi tyto opatření se řadí také protipožární nátěry.

Protipožární nátěry

Primární ochrana konstrukcí proti požáru

Čas, po který konstrukce budovy odolávají ohni, je významně prodloužen při použití protipožárních nátěrů. Nátěry se aplikují na nosné konstrukce budov. K ohrožení osob i materiálu během požáru nedochází jen působením ohně, ale také šířením toxických zplodin a zhroucením konstrukce budovy. Žár působí na ocelové nosníky, dochází k tečení kovu, nosníky se pak kroutí, ohýbají a praskají. Pokud jde o beton, ten působením žáru puká a betonové dílce se trhají spolu se zabetonovanými ocelovými armaturami. Dřevěné nosníky samozřejmě působením žáru shoří. Správným výběrem protipožárního nátěru můžete ovlivnit, zda při požáru dojde nebo nedojde k masivnímu úniku toxických látek.

Jak to funguje?

Protipožární nátěry čelí ohni různými způsoby a podle toho se také dělí do třech základních skupin.

Zpěnitelné protipožární nátěry – vlivem požáru se barva začne měnit na pěnu, která natřenou konstrukci obalí a působí jako tepelná izolace. Tímto je výrazně prodloužen čas přenosu tepla do konstrukce budovy. Když se podaří požár uhasit, může zpěnitelný protipožární nátěr chránit konstrukci před zhroucením, čím se sníží škody.

Netoxické protipožární nátěry – tyto se používají pro plochy, které nemají nosnou funkci v konstrukci budovy. Netoxické nátěry nahradí klasické nátěrové hmoty v místech, která ochranu dražšími zpěnitelnými protipožárními nátěry nepotřebují. Na netoxické protipožární nátěry je kladen požadavek na zabránění vzniku toxických zplodin během požáru. Používají se pro únikové schodiště a chodby.

Kombinované protipožární nátěry – logicky tedy fungují jako kombinace výše uvedených protipožárních nátěrů. Působením žáru tvoří tepelně izolační pěnu na konstrukci a zároveň nevytvářejí toxické zplodiny.

Natřu si to sám?

Pro natíraní nosných konstrukcí a stěn budov protipožárními nátěry je třeba speciální nářadí a určité zkušenosti. Proto se doporučuje využít služby certifikovaných natěračů. V místě aplikace je nutné starý nátěr odstranit a připravit materiál pro základní nátěr. Pokud nemáte dostatečné zkušenosti, váš postup může být chybný, tím pádem účinek protipožárního nátěru nebude dostačující. Navíc k aplikaci protipožárních nátěrů je zapotřebí projít školením výrobce protipožárních nátěrů. Odborný natěrač odvede kvalitní práci a dá se říci, že ušetří i nějaké peníze, nespotřebuje totiž tolik materiálu jako amatér. I z hlediska estetiky je odborník lepší volbou, nenajdete zaschlou kapku a nenatřené místo. Co je ale nejdůležitější, protipožární nátěr bude s jistotou plnit svou funkci.

Barvy - barvy v bytě

Interiérové versus exteriérové barvy

Barvy na sklo od A do Z

Malování pokojů - jak na to

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies