Malování pokojů – jak na to

Chystáte se vymalovat si svůj byt? Malování pokojů není složité, pokud si pečlivě nachystáte pokoj, připravíte stěny a vyberete vhodné pomůcky, půjde vám malování od ruky.

Pokoj laděný do žluta

Malování pokojů – jak na to

Chystáte se vymalovat si svůj byt? Malování pokojů není složité, pokud si pečlivě nachystáte pokoj, připravíte stěny a vyberete vhodné pomůcky, tak vám půjde malování od ruky.

Malování pokojů – vyklízení pokojů

Ideální je místnost úplně vyklidit. Koberec smotáme a pokud jej nemůže odnést z místnosti, obalíme jej mikroténovou fólií. Pokud je koberec nalepený na podlaze - pořiďte si opravdu kvalitní zakrývací fólii a konce fólie přilepte k soklům nebo lištám maskovací páskou tak, aby se barva nemohla dostat až ke koberci (to samé platí o zakrytí podlahy před samotným malováním). Nábytek, pokud je lehčí, vyneste do jiné místnosti.

Malování – zjištění problémů před malováním

Po vyklizení místnosti hned daleko lépe vidíme možné problémy. Na stropě to mohou být prasklinky, které vznikají pohybem panelů. Pokud je zasádrujeme, tak se po čase objeví znovu. Nejlépe je vyplnit trhliny pružným tmelem

Zkontrolujte pečlivě stěny kolem oken!

Přesvědčte se, zda kolem oken nejsou vlhké skvrny. Jejich odstranění může vyžadovat zásah zvenku budovy!! Rýhy a škrábance na zdech vyrovnáme univerzálním tmelem. Trhliny nepravidelných tvarů často upozorňují na to, že by se ze stěny mohla odlupovat omítka. Poklepejte na stěnu prstem, abyste zjistili, zda omítka nezní dutě. Pokud tomu tak je, omítku v těchto místech odstraňte a opravte.

Malovaní pokojů - příprava stěn

Hrboly a boule nebo prohlubně se novým nátěrem jen zvýrazní. Proto, pokud chcete, aby byl výsledek malování perfektní, věnujte přípravě stěn maximální pozornost. V mnoha případech stačí místa obrousit, očistit, přetáhnout tmelem nebo sádrou. Je-li poškození větší, musíte některá místa znovu omítnout.

 

Oprava omítky

Pokud byste měli omítnout větší část nebo celou místnost - nechte to na odborníkovi. V malých ohraničených oblastech, které vyžadují jen o něco víc než nanesení univerzálního tmelu, si však poradíte sami. Použijte materiál pro jednovrstvé omítky, s nímž se pracuje snadněji než s tradičními dvouvrstvými omítkovými systémy. Namíchejte materiál podle návodu výrobce do konzistence husté, ale snadno zpracovatelné pasty.

 

 

Malování pokojů – pomůcky pro malování

Pro jednotlivé druhy povrchů existují dnes speciální pomůcky a nástroje, i když některé z nich lze použít ve více situacích. Většina amatérských malířů dává přednost určitým typům pomůcek a snaží se je pak používat, kde to jen jde.

 

 

  • Štětce

Jsou nejběžnější ze všech dekoračních nástrojů. Jsou vyráběny v nejrůznějších tvarech a pro nejrůznější použití. Štětce z přírodních štětin jsou stále považovány za nejkvalitnější, třebaže účinnost štětců z moderních syntetických vláken se neustále zlepšuje. Štětce lze úspěšně používat pro plochy všech rozměrů, i když je pravda, že pro velké plochy stěn nebo stropu jsou efektivnější jiné metody nanášení barev.

 

 

  • Válečky

Jsou ideální pro nanášení na velké otevřené plochy. Válečky se vyrábějí z ovčí kůže (ty jsou nejlepší) nebo ze syntetických materiálů. Vyrábějí se v šířkách od 45 cm do 2,5 cm, takže lze pro každou práci vybrat ten správný váleček.

 

 

  • Polštářky

Úspěšně konkurují válečkům, protože mají velmi podobné vlastnosti. Při nátěru s polštářkem dochází k nejmenšímu znečištění okolí a zastánci polštářků tvrdí, že pro nanášení barvy jsou polštářky účinnější než válečky.

 

 

  • Stříkačky

Jsou velmi vhodné pro rychlé nanášení barvy na velké plochy, ale značně znečistí okolí. Nutnost vše ostatní pečlivě zakrýt může odradit od jejich použití. Jsou vhodné pro velké, nepřerušované plochy stěn a obecně se hodí více pro průmyslové nanášení nátěrů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies