Barvy na sklo od A do Z

Pomocí barev na sklo můžeme z obyčejné skleničky a nebo zrcadla vytvořit doslova umělecké dílo. Přečtěte si více o barvách na sklo.

Barevný skleněný tácek

Barvy na sklo a jejich druhy

Na českém trhu můžeme zakoupit tři druhy barev na sklo. Jsou jimi průhledné, vodouředitelné barvy na sklo, které se fixují vypálením, sloupávací barvy a transparentní barvy na sklo na vodní bázi. Níže si povíme více o jednotlivých typech.

Vodou ředitelné barvy na sklo, které se fixují v troubě

Prvním typem jsou vodou ředitelné barvy, které mají vynikající odolnost vůči světlu a ani časem neblednou. Před samotnou malbou je potřeba daný podklad (odolný vůči vysokým teplotám) řádně odmastit. Barvy je možno vzájemně míchat, dají se ředit vodou. Před vypálením je třeba barvy nechat dostatečně zaschnout (cca 24 hodin). Barvy fixujeme vypálením  v troubě na 160 °C po dobu 40 minut. Po vypálení  jsou odolné vůči běžnému mytí i mytí v myčce.

Sloupávací barvy na sklo

Slupovací barvy na sklo a jiné hladké povrchy jsou voděodolné a výborně drží sytost. Mají praktický aplikátor, se kterým se velmi snadno kreslí i složité motivy. Všechny barvy po uschnutí zprůhlední kromě kontur a barev, u kterých je výhradně uvedeno, že jsou krycí. V balení se sloupávacími barvami na sklo nalezneme obvykle průhlednou fólii, na kterou motiv namalujeme. Nejprve nakreslíme kontury námi vybraného motivu, necháme pořádně zaschnout a poté vyplníme uzavřené plochy. Opět necháme řádně zaschnout. Po zaschnutí můžeme motiv odloupnout z fólie a nalepit na požadované místo (například sklo, zrcadlo, nábytek, domácí spotřebiče). Pro lepší manipulaci můžete obrázek před sejmutím z fólie na malou chvíli vložit do lednice, kde ztuhne a manipulace bude snazší.

Transparentní barva na sklo na vodní bázi

Transparentní barva na sklo na vodní bázi je vhodná pro malování na sklo, akrylátové desky, plastové a kovové folie, zrcadla a mnoho jiných materiálů (například keramika, modelovací hmoty, papír a karton). Barvy se také výborně hodí na lazurování dřeva. Barvy mají vysokou světlostálost, dobře se roztěkají, dají se navzájem míchat a rychle schnou (po 30 až 40 minutách). Barva dobře drží, odolává otěru a povětrnostním vlivům, není však odolná při mytí v automatických myčkách nádobí. Pro dosažení zvlášť dobrého roztěkání barvy je vhodné nanášet barvu v dostatečně silné vrstvě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies