Interiérové versus exteriérové barvy

Doby, kdy vládla v interiéru i exteriéru bílá barva, jsou dávno pryč. Nyní jsou trendem barvy všech odstínů a je stale větší zájem o barvy syté a zářivé. Pro výmalbu bytových prostor využijme barvy interiérové, na obvodové zdivo, dřevo a podobně pak barvy exteriérové.

Žena si prohlíží vymalovanou zeď

Barvy pro interiéry

Na trhu jsou k dostání například barvy na bázi akrylátové disperze, vyznačují se vysokou bělostí, výborným krycím efektem, jsou omyvatelné a je možné je tónovat v mixážních centrech. Obecně jsou interiérové barvy vysoce paropropustné, dobře pohlcují světlo, jsou zdravotně a ekologicky nezávadné. Při tónování vynikají interiérové barvy vysokým kontrastem. Vhodné jsou k použití na minerální podklady, straré nátěry akrylátových barev a omítek, pohledových betonů, dřevoštěpkových desek a dřeva po předchozí úpravě.

Upravené interiérové barvy

Některé z těchto barev jsou speciálně upraveny tak, aby izolovaly skvrny od rzi, oleje, prosáklé vody, vosků a jsou schopny odolávat plísním v případě vlhkého prostředí.

Vnitřní silikátová barva

Jestliže je třeba využít barvy k nátěru sanačních omítek, sáhněte právě po vnitřních silikátových barvách. Stejně jako barvy akrylátové jsou tónovatelné do mnoha odstínů. Nátěr je vysoce odolný vůči vlhkosti, alkalickým výluhům a je vysoce paropropustný.

Dělení interiérových barev

Interiérové barvy lze rozdělit podle toho, kde a na co budou použity.

  • Disperzní malířské barvy - jsou vhodné na nové i stare omítky, sádrokartonové desky, sádru a beton. Výborně kryjí již při nanesení jedné vrstvy.
  • Disperzní latexové barvy - jsou omyvatelné, hodí se na nové a staré omítky, sádrokartovové desky, sádru a beton. Jsou odolné proti desinfekčním prostředkům.
  • Izolační disperzní barvy -  jsou bez rozpouštědel, omyvatlené, izolují od skvrn, nikotinu, mastnoty a sazí. Jsou tedy vhodné k výmalbě restaurací, kuchyní, škol a kanceláří.
  • Protiplísňové akrylátové malířské barvy s fungicidní přísadou - jsou omyvatelné, určené speciálně pro velké kuchyně, pekárny, jatka, pivovary a podobně.

Exteriérové barvy

Tyto barvy jsou výborným prostředkem k ochraně obvodového zdiva před nepříznivým působením klimatikých jevů, zejména před deštěm a UV zářením. Zároveň jsou šancí, jak zmodernizovat a zlepšit vizuální vzhled objektu. Při volbě barvy je třeba brát ohled hlavně na typ podkladu a jeho stav, místní podmínky, požadavky na strukturu a odstín. Podklad musí být suchý, soudržný, bez přítomnosti prachu, mastnoty a jiných nečistot. Před aplikací barvy je doporučeno provést penetraci podkladu. Barvy se nesmějí aplikovat za přímého slunečního záření, vysoké teploty vzduchu i podkladu, za deště a silného větru. Optimální teplota pro aplikaci barvy je v rozmezí 5 – 25 °C, relativní vlhkost 55 -75 %.

Akrylátové barvy

Jsou vysoce odolné proti silnému dešti, průmyslové atmosféře a dalším povětrnostním vlivům. Mají dobrou paropropustnost, omyvatelnost a barva je stálá. Tyto barvy jsou v hodné k nátěrům betonových podkladů, minerálních omítek, starých nátěrů disperzních fasádních barev a omítek, sádrokartonů a dřevěných desek po předchozí úpravě. Akrylátové barvy je možno tónovat do mnoha tisíc barevných odstínů.

Silikonové barvy

Jsou to barvy na bázi silikonových pryskyřic. Vyznačují se vysokou paropropustností, vhodné jsou pro aplikaci na sanačních omítkách a alkalicky nestálých podkladech. K tónování silikonových barev se používají anorganické pigmenty zaručující vysokou stálost proti alkáliím, průmyslové atmosféře a působení UV záření. Při dešti způsobuje silikonová pryskyřice samočistící efekt, což znamená že se na povrchu fasády minimálně usazují prachové částice. Voda pří skrápění povrchu způsobuje perlový efekt, na fasádě jsou tedy vidět pouze kapky vody, ale nedojde k celkovému smáčení povrchu. Silikonové barvy jsou vhodné i pro budovy patřící do památkového sektoru.

Silikátové barvy

Jsou to barvy na bázi silikátů - draselného vodního skla mají ty nejlepší vlastnosti. Jsou odolné vůči alkáliím, mají nejvyšší paropropustnost, jsou hydrofóbní, mají schopnost spojit se alkalickou reakcí s minerálním podkladem za vzniku další části omítky. Díky mikroskopickým šupinkám skla vytváří samočistící efekt. Množství odstínů není tak rozsáhlé jako u jiných barev. Silikátové barvy jsou dobrým řešením pro budovy patřící do památkového sektoru, k novým nátěrům minerálních podkladů a zateplovycích systémů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies