Barvy - barvy v bytě

Barvy jsou důležitou součástí našeho života, protože vnímání barev u nás může vyvolávat různé pocity a reakce. Abychom se v našem bytě či domě cítili dobře, měli bychom si vybrat vhodnou barvu, kterou použijeme do svého interiéru.

Kuchyň

Barvy - barvy v bytě

Barvy jsou důležitou součástí našeho života, protože vnímání barev u nás může vyvolávat různé pocity a reakce. Abychom se v našem bytě či domě cítili dobře, měli bychom si vybrat také vhodnou barvu, kterou použijeme do svého interiéru.

Barvy v interiéru – jak na nás barvy působí?

Jinak na náš organismus působí barvy teplé, jinak barvy studené. Jedny nás povzbuzují k aktivitě, jiné uklidňují či dodávají energii.

Barvy – bílá

Bílá barva nejlépe odráží světlo, dokáže opticky zvětšit daný prostor a dodat mu určitou lehkost, vzdušnost a čistotu. Vlastnosti bílé barvy oceníme zejména v malometrážních bytech. Neutrální bílou barvu můžeme vhodně kombinovat s širokou škálou dalších barev a jejich odstínů.

Barvy – modrá

Místnost, jejíž zdi, nábytek nebo doplňky jsou laděny do modré barvy, působí harmonickým a uklidňujícím dojmem. S převahou modré barvy se nejčastěji setkáme v ložnicích a místnostech určených k odpočinku, relaxaci a očistě. Světlé tóny modré na velkých plochách mohou působit chladně a je vhodné je vyvážit zařízením v interiéru v teplých barvách. K modré barvě dobře ladí žlutá, oranžová a červená.

Barvy – červená

Červená barva v přiměřeném množství povzbuzuje chuť k jídlu, zvyšuje výkonnost a dodává energii. Nejlépe se hodí do kuchyní, jídelen a na doplňcích i do obývacího pokoje nebo dětské herny. Příliš červené barvy dokáže zejména u lidí s psychickými poruchami a u choleriků vyvolat nesoustředěnost nebo dokonce agresivitu.

Barvy – zelená

Zelená barva je charakteristická jako barva rovnováhy, snižující nervové napětí. Odstíny přecházející do žluté vyvolávají pocity svěžesti a lehkosti. Modrozelené odstíny naopak působí chladně.

Barvy – oranžová

Oranžová barva je mimořádně povzbuzující, podporuje zdravé prosazování, aktivní úsilí. Posiluje tělo, podporuje trávení, pomáhá překonávat citové ochromení a depresi. Je barvou radosti i moudrosti.

Barvy – růžová

Zklidňuje emoce, probouzí soucit, lásku, podporuje vnitřní čistotu, zahání hněv a pocity opuštěnosti. Na první pohled provokativní spojení protikladů, které však ve výsledku svého působení přináší neotřelé spojenectví barev a rovnováhu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies