Pěstujeme pokojový javor

Abutilon hybridum je oblíbenou pokojovou rostlinou, které se lidově přezdívá pokojový javor. Tento název rostlina získala díky listům, které jsou velmi podobné listům javoru. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Pokojový javor

Všeobecně o domácím javoru

Abutilon, kterému se lidově přezdívá mračňák a nebo pokojový javor, je až metr vysoký keřík s neopadavými, dlaňově laločnatými a hladkými listy. Ve vhodných podmínkách kvete po celý rok. Květy jsou velké, zvonkovitého tvaru. Mohou být červené, oranžové, žluté a nebo bílé. V současné době jsou na trhu k dostání nové, barevně zajímavé hybridní odrůdy, které více kvetou a jsou kompaktního vzrůstu. Existují i převislé druhy mračňáku (například Abutilon megapotamicum).

Umístění a pěstební teploty

Mračňáku vyhovuje takřka jakékoliv umístění, avšak rostlina by neměla být na přímém slunci. Spokojí se s místem v polostínu. Může se letnit, což ji velmi prospívá. Při nedostatku světla může pestrost listů zmizet. Abutilonu vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C, maximum 25°C. V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Pěstujeme mexický eukalyptus

Pokojové rostliny - Sloní noha

Pěstujeme čínský čajovník

Letnění pokojových rostlin

Zálivka a vzdušná vlhkost

Rostlinu pravidelně zaléváme, k zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda pokojové teploty. Mračňák má rád vlhko, proto jej v letních parnech jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%. Pěstujeme-li rostlinu v zimě v chladnu, omezíme zálivku.

Hnojení a substrát

Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky. Vysazují se do širokých , ale nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky.

Množení pokojového javoru

Každým rokem (nejlépe na jaře) je vhodné provést u mračňáku zpětný řez (zakrácení výhonů na polovinu). Ořezané větvičky lze  použít pro množení - stačí je vložit do nádoby s vodou a umístit na světlé a teplé místo, kde budou moci zakořenit.

Choroby a škůdci

Rostlina může být občas napadena molicemi, sviluškami a nebo mšicemi.

Pěstujeme Narančilu, neboli chlupatý pomeranč

Gotu kola a její pěstování

Pěstujeme citronellovou trávu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies