Letnění pokojových rostlin

Pokojové rostliny, které umístíme během letních měsíců na venkovní stanoviště jsou odolnější, pevnější a také barevnější. Přečtěte si více o letnění pokojových rostlin.

Letnění orchidejí

Proč je vhodné pokojové rostliny umístit na venkovní stanoviště?

  • Pokojové rostliny se při pobytu venku otužují a lépe snášejí zimní období.
  • Lépe se vybarvují, jsou pevnější a na pohled svěžejší.
  • Pokojové rostliny jsou odolnější vůči chorobám a škůdcům.
  • Rostliny jsou vyrovnanější, nenatahují se ani nenaklánějí směrem ke světlu.
  • Letnění podporuje u některých druhů pokojových rostlin kvetení (například u orchidejí).

S otužováním začneme již v červnu...

Pokojové rostliny, které chceme přes léto umístit na venkovní stanoviště, je vhodné předem začít otužovat, nejlépe 3 týdny předem. Začínáme je letnit při teplotách okolo 10°C a výše. Rostliny umístíme do skleníku, pařeniště a nebo na zasklený balkón. Můžeme je také postavit ke stěně domu. V případě, že noční teplota má klesnou pod 5°C, je potřeba rostliny chránit a umístit je na stanoviště s teplotou okolo 15°C.

Letnění pokojových rostlin

Pokojové rostliny, které jsme předem otužili, umístíme na venkovní stanoviště nejlépe v zamračeném počasí (nejlépe, pokud předpověď počasí hlásí takové počasí alespoň na 3 až 5 dní). Nejvhodnějším stanovištěm pro letnění je pod korunami vzrostlejších stromů, které rostliny chrání před přímým slunečním světlem, prudkými dešti a také kroupami. Navíc zde mají rostliny zajištěnou dostatečnou vzdušnou vlhkost. Pokud se rozhodneme rostliny vysadit na záhon, umístíme je v původním květináči.

Přímé sluneční světlo by mohlo rostliny popálit a následně způsobit opad listů a jejich úhyn. Během letních slunečných dnů rostliny chráníme před přímými slunečními paprsky netkanou textilií.

Pokojové kapradiny (například Nephrolepis, Platycerium), bromélie (například Aechmea, Guzmania, Vrisea, Tillandsia,apod.), orchideje (Cattleya, Dendrobium, Oncidium, atd.) a láčkovky (Nepenthes) můžeme umístit do korun stromů, které jim zajistí příznivé mikroklima.

Zalévání a hnojení letněných pokojových rostlin

Pokojové rostliny, které jsou během léta umístěny na venkovním stanovišti, zaléváme 2x denně odstátou dešťovou vodou - ráno a k večeru. Zálivka za plného slunce není vhodná (zvláště studenou vodou), rostliny mohou dostat šok a může dojít k jejich poškození. Vodu lijeme ke kořenům. 1x týdně rostliny přihnojíme vhodným hnojivem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies