Pěstujeme čínský čajovník

Vychutnejte si chvíle pohody s vlastnoručně vypěstovaným čajem. Poradíme Vám, jak pěstovat čajovník čínský.

Čajovník

Všeobecně o čínském čajovníku

Čínský čajovník (Camellia sinensis) je stálezelená kulturní rostlina z rodu čajovník (Camellia), původem z jihovýchodní Asie.Tento druh čajovníku je vhodný pro pěstování ve vyšších polohách (nad 1150 metrů) se subtropickým a mírnějším podnebím. Snáší dobře i teploty mírně pod bodem mrazu.

Jak čínský čajovník vypadá?

Čínský čajovník (Camellia sinensis) je menší 3 až 6 metrů vysoký keř. Má 4 až 7 centimetrů dlouhé, tuhé, kožovité a kopinaté listy, které jsou v mládí na rubu světlé. Kvete bílými květy. Plody jsou dřevnaté trojpouzdré tobolky s jedním až třemi hnědými semeny uvnitř.

Pěstujeme čínský čajovník

Stanoviště a pěstební substrát

Čajovník pěstujeme jako pokojovou rostlinu v hlinito-písčitém pěstebním substrátu s přídavkem rašeliny. Od jara do podzimu je možno rostlinu pěstovat i na balkonech. Čajovník má rád polostinné stanoviště.

Výsev semen

Před klíčením semena čajovníku narušíme a namočíme do vody na 48 hodin. Následně je zasadíme do rašeliny a umístíme na teplé místo do polostínu. Čajovník lze množit také odebráním řízků z matečné rostliny.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou pokojové teploty. Čajovník nesnáší přemokření (uhnívají mu kořeny) a vápno v půdě. Čajovník hnojíme 1 až 2 x měsíčně hnojivem Plantacote.

Opylení

V našich klimatických podmínkách čajovník kvete zhruba po deseti letech - v květnu a koncem července a srpna. Květy opylují hlavně včely. V bytových podmínkách je opylení vhodné provést vatou nebo štětečkem.

Přesazovaní

Čínský čajovník přesazujeme jednou za rok, nejlépe v březnu do rašeliny.

Sklizeň lístků

Lístky z keřů lze sklízet po třech letech, kdy se stačí rostlina pěkně rozvětvit. Sbíráme vždy 3 nejsvrchnější lístky na jednotlivých výhonech. Z lístků si můžeme uvařit čaj a nebo je nechat usušit, případně provést fermentaci.

Choroby a škůdci

Nejvážnějším škůdcem čajovníků v našich klimatických podmínkách je puklice a sviluška.

Výsadba čajovníku na venkovní stanoviště

Čajovníky lze pěstovat i ve volné přírodě. Obvykle se vysazují tříleté rostliny, které je nutné na zimu dostatečně přikrýt slámou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies