Pokojové rostliny – Sloní noha

Nolina recurvata známá pod názvem Sloní noha, je oblíbenou pokojovou rostlinou, která je nenáročná na pěstování. Přečtěte si o ní více informací.

Rostlina sloní noha

Jak Sloní noha vypadá?

Sloní noha (Beaucarnea recurvata nebo také Nolina recurvata) pochází z jihovýchodního Mexika. Dorůstá do výšky až 1 metru. Vytváří ztlustlý kmen (hnědošedý kmínek je v dolní části rozšířený a směrem vzhůru se zužuje), tzv. kaudex. Na jeho vrcholu roste růžice úzkých listů, dlouhých až 100 centimetrů. U starších rostlin může docházet k rozvětvení růžice.

Sloní noha - pěstební podmínky

Nolina recurvata nemá ráda průvan, má ráda slunné stanoviště, za horkých letních dní je však třeba přistínění. Tomuto druhu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 8- 12 °C jsou pro nolinu v zimě ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Před větrem a deštěm chraňte rostlinu na vhodném stanovišti.

Jak zalévat Sloní nohu?

Pěstujeme-li nolinu při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Rostlina není náročná na vodu a ani na vlhkost vzduchu, snese i částečné sucho. Rostlinu nezaléváme dříve, než substrát zcela vychne. Nolina dobře snáší suchý vzduch.V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Rozmnožování

Rostlinu množíme semeny a nebo postraními výhony v růžici. Postraní výhony v růžici opatrně uřízneme, řeznou ránu ošetříme ve stimulátoru a zasadíme do pěstebního substrátu.

Hnojení, pěstební substrát a přesazování

V létě hnojíme rostlinu jedenkrát 1 krát za měsíc tekutým hnojivem vhodným pro kaktusy a sukulenty. Doporučené složení substrátu se skládá z 1 dílu drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu písku. Sloní nohu není nutné každoročně přesazovat. Starší rostliny přesazujeme jednou za tři roky.

Choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty, někdy mohou být zbarveny do červena). Odstraňujeme pouze odumřelé spodní listy, kterých se rostlina přirozeně zbavuje.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 19 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies