Pěstujeme mexický eukalyptus

Mexický eukalyptus (Plectranthus, zvaný také Rýmička), je oblíbenou pokojovou rostlinou s léčivými účinky. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Mexický eukalyptus

Příznivé účinky pro naše zdraví

Mexický eukalyptus (lidově zvaný „Rýmička"), je pokojovou rostlinou vhodnou pro alergiky. Je účinná při rýmě a nachlazení (doporučuje se inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce), vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích.Výluh z listů mírně dezinfikuje drobné ranky a spáleniny.

Pěstujeme mexický eukalyptus

Vhodné stanoviště

Eukalyptus je náročný na světlo, proto mu vyhovují okna obrácená k jihu (případně je můžeme pěstovat na východních, jihovýchodních a jihozápadních oknech).

Teplota

Rostlinám se daří, pokud je teplota v místnosti mezi 20 až 28 °C. V době růstu těchto rostlin by neměla teplota klesnout pod 18 °C.

Zálivka

Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Pokud rostlinu málo zaléváme, vadne, listy zasychají a rostlina postupně odchází. Příliš vody škodí kořenům, které v květináči tlí a odumírají. Listy začnou žloutnout a opadávat.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, které zředíme ve vodě.

Pěstební substrát

Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Přesazování

Eukalyptus vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Eukalyptus množíme semeny, které vysazujeme v únoru, nebo začátkem března. Vyklíčená semena jsou viditelná už do jednoho týdne.

Vzduch

Nedostatek vzduchu v oblasti kořenového systému rostlin může být způsoben častým zaléváním. Dostatečný přívod vzduchu zajišťujeme rostlinám větráním místností. Za chladného počasí je však třeba větrat opatrně.

Choroby a škůdci

Rostlina je chorobami a škůdci napadána minimálně. Eukalyptus se často používá jako odháněč komárů, much a molů.

Tvarování eukalyptu

Eukalyptus hojně obrůstá, rostlině svědčí zaštipování do tvaru koule.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies