Pěstujeme kvajávu červenou

Kvajáva červená přezdívaná jahodový stromek, plodí 3 až 5 centimetrů velké plody, jenž chutí připomínají jahody. Pěstovat ji můžeme jako pokojovou rostlinu.

Kvajáva červená

Všeobecně o jahodovém stromku

Kvajáva červená (Psidium cattleianum, guajava) je stálezelený, rychle rostoucí keřík se sytě zelenými kožovitými listy. Pochází z Brazílie, lidově se ji říká jahodový stromek. Patří do čeledi myrtovitých. Květy jsou bílé, jsou posazeny jednotlivě v paždí listů. Plody jsou 3 až 5 centimetrů velké bobule, které mají červenou barvu. Jsou bohaté na vitamin C a další prospěšné látky. Mají bílou až červenou dužninu, chutí připomínající jahody. Dužnina obsahuje světlá, žlutohnědá a měkká semena.

Pěstujeme Narančilu, neboli chlupatý pomeranč

Gotu kola a její pěstování

Pěstujeme citronellovou trávu

Stanoviště a pěstební substrát

Kvajávu pěstujeme jako pokojovou rostlinu v hlinito-písčitém pěstebním substrátu s přídavkem rašeliny. Rostlina má ráda slunné stanoviště, proto je ideální letnění na slunném balkoně. Kvajáva snáší teploty až 40 °C.

Výsadba a rozmnožování

Kvajávu můžeme vypěstovat ze semen, které zasejeme do propustného hlinito-písčitého substrátu a necháme na světlém a teplém místě vyklíčit. Rostlinu snadno rozmnožujeme vrcholovými řízky rostlin, koupenými ve specializovaném zahradnictví.

 

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou pokojové teploty. Kvajáva nesnáší přemokření (uhnívají ji kořeny) a vápno v půdě. Rostlinu hnojíme 1 až 2 x měsíčně univerzálním hnojivem.

Sklizeň plodů

Rostlina začíná kvést a plodit již druhým rokem. Plody dozrávají přibližně za 4 měsíce po odkvětu. Zralé plody samy opadávají. Někdy dochází koncem léta k druhému kvetení, i druhé plody stačí do zimy vyzrát.

Přezimování kvajávy

Rostlinu necháme přezimovat při teplotě 10 až 15 °C na světlém místě, s omezenou zálivkou. Po zimě rostlinu přemístíme na slunné a teplé stanoviště.

Řez kvajávy

Kvajáva patří mezi rostliny, které dobře snášejí řez. Vhodné je její zaštipování za každým 3 očkem, ale není to pravidlem. Rostlinu si můžeme vytvarovat podle vlastní potřeby, zaštipováním se vytváří nové plodonosné větve.

Přesazování kvajávy

Rostliny přesazujeme postupně jednou za rok do větších nádob. Sazenice přesadíme stejně hluboko, jako byla rostlina v předešlé nádobě.

Pěstujeme mexický eukalyptus

Pokojové rostliny - Sloní noha

Pěstujeme čínský čajovník

Letnění pokojových rostlin

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies