Pěstování artyčoku

Artyčok je velmi zdravá a výživná bylina, z níž se však konzumuje jen zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu. Aby nám artyčok na zahrádce vyrostl, potřebujeme lehčí humózní půdu a dostatečně slunné stanoviště.
Artyčok zeleninový

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus L.)

Artyčok zeleninový (Cynara scolymus L.) je statná víceletá bylina z čeledi hvězdicovitých - Asteraceae, s rozvětvenou lodyhou až přes metr vysokou. Na konci květních stonků mají artyčoky mohutné dekorativní úbory modrofialových květů, kvetoucích v červenci a srpnu. U artyčoku konzumujeme zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu.

Arytčok a jeho příznivé účinky na lidské zdraví

Artyčok obsahuje tělu velmi prospěšné bioflavonoidy, které chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů. V artyčoku zeleninovém najdeme provitamín A, vitamín C, kyselinu listovou, vápník, železo, draslík, zinek a hořčík. Artyčok snižuje hladinu cukru v krvi, léčí ledvinová a žlučníková onemocnění a také brání usazování cholesterolu v cévách.

Vhodné stanoviště pro pěstování artyčoků

Artyčoky vyžadují hlubokou, lehčí humózní půdu s vysokým obsahem živin. Artyčoky vyžadují slunné a dostatečně teplé stanoviště.

Pěstování artyčoků

Artyčok pěstujeme ze sadby nebo dělením oddenku. Sadbu si vypěstujeme výsevem semen v únoru nebo březnu. Pokud jste na výsev artyčoku zapomněli, můžete si již mladé rostliny zakoupit na zahradnickém trhu. Dobře vyvinuté rostliny vysazujeme na záhon v polovině května. Spon pro pěstování je 100 x 150 centimetrů.

Množení artyčoku - dělením oddenku

Podzemní oddenek oddělíme v dubnu. Rostliny poté sázíme do pařeniště v druhé polovině května do sponu 100 x 150 centimetrů.

Ošetřování artyčoku během vegetace

V době vegetace artyčok zeleninový často zaléváme, okopáváme a odplevelujeme. Na jedné rostlině je vhodné nechat pouze dva až tři květní úbory.

Sklizeň artyčoků

Dobře vyvinuté, ještě nerozvinuté květní úbory začneme sklízet od června. Zákrovní listy by měli být tmavozelené. Úbory řežeme se stopkou dlouhou přibližně 5 až 10 centimetrů.

Artyčok a jeho přezimování

Na zimu k rostlinám přihrneme půdu, odstřihneme květy i listy těsně u povrchu a přikryjeme artyčoky slámou nebo chvojím. Můžeme je také vykopat i s kořenama a uložit na zimu do sklepa, pařeniště nebo fóliovníku.


Vypěstujte si i další druhy zeleniny

Červená řepa - pohádková zelenina

Cibule a její pěstování

Česnek a jeho pěstování

Pepino gold - převislé melouny

Okurky - jak je pěstovat

Pěstování rajčat na balkóně

Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Houby - pěstování žampiónů

Celer - jak jej pěstovat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies