Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Keříčková rajčata (Solanum lycopersicum) jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou sladce kořenitého aroma. Návod jak správně keříčková rajčata pěstovat naleznete zde.
Rajče

Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Keříčková rajčata (Solanum lycopersicum) jsou u nás nejznámější, protože mají málo zrníček a jsou sladce kořenitého aroma. Návod jak správně keříčková rajčata pěstovat naleznete zde.

Historie rajčat

Do Evropy byla rajčata dovezena na začátku 16. století, ale pěstovala se nejdříve jenom jako okrasná rostlina, protože rajská jablíčka byla považována za jedovatá. Toto tvrzení bylo do jisté míry podložené, protože rajčata ve svých zelených částech obsahují jedovaté glykoalkaloidy solanin a tomatin. Solanin se při postupném zrání a skladování odbourává, takže v červených rajčatech není přítomen vůbec. Rajčata se v Evropě rychle uchytila a již v druhé polovině 16. století se pěstovala v Itálii a ve Francii. Jejich pěstování se v Evropě rozšířilo až v 18. století.

Umístění

Rajčata vyžadují slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin.

Výsev

Výsev keříčkových odrůd je možné provádět přímo na zahrádku, lepší je však rajčata předpěstovat. Výsev do truhlíku provádíme v únoru.

Výsadba rajčat na zahrádku

Výsadbu keříčkových rajčat na stanoviště provádíme po 15. květnu. Rajčata bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků.

Spon výsadby

Nejčastěji používaný spon, při pěstování keříčkových rajčat je 90 x 50 cm.

Vyvazování rajčat

Rajčata vyvazujeme teprve poté, když jsou dostatečně velká (rostlina by měla mít 3 až 4 pravé listy). Vyvazovat rostliny musíme opatrně, abychom je nepoškodily.

Závlaha

Velmi důležitá je pravidelná závlaha a dostatečný přísun živin od začátku tvorby plodů.

Hnojení

Rajčata hnojíme speciálním tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu 1x týdně. Největší množství živin rostliny vyžadují při vývinu plodů.

Sklizeň rajčat

Plody sklízíme, když jsou dostatečně velké a zralé (mají červenou barvu).

Choroby a škůdci

Padlí rajčete

Na rostlinách se objevují typické bělavé, moučnaté skvrny, které jsou zpočátku samostatné, později se však rychle rozrůstají, splývají a brzy pokrývají celý povrch rostlin.

Bronzovitost rajčete

U rajčete se tato choroba vyznačuje malými oranžovými skvrnami na listech, které se posléze zbarvují do bronzova. Na zelených plodech se objevují žluté skvrny.

Plíseň rajčat

Od července objevují na rajčatech vodnaté skvrny, které se rychle šíří (zasahují listy, lodyhu i plody) a později hnědnou. Za vlhkého počasí se na spodní straně napadeného listu může objevit bílý povlak.

Čerň rajčatová

Na horní straně listů, nalezneme patrné žluté skvrny a na rubové straně se objevuje typický sametově olivově hnědý povlak. Listy schnou a opadávají.

Zajímavost

Rajčata obsahují vitamín C, beta-karoten (provitamin A), vitamíny řady B, PP, fosfor, železo a vápník.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.8 Počet: 38 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies