Okurky - jak je pěstovat?

Abychom mohli sklízet okurky, je třeba dodržet několik zásad při jejich pěstování. Vzhledem k slabšímu kořenovému systému jsou totiž okurky náročné na dostatek přístupných živin a vyrovnaný vláhový režim.
Okurky

Okurky – jak je pěstovat?

Okurky vyžadují teplou, humusem a živinami bohatou, ne příliš těžkou půdu, prostou choroboplodných zárodků.

Okurky – výsev a předpěstování

Výsev provádíme od poloviny dubna do poloviny května. Předpěstování rostlin se provádí tři až čtyři týdny před požadovaným termínem výsadby. Ve skleníku udržujeme stálou teplotu vzduchu a zajišťujeme větrání.

Okurky a choroby

  • Při pěstování do výšky jsou okurky mnohem více napadány sviluškou, která se objevuje při suchém vzduchu. Normální poloha okurky je totiž vertikální, kdy se pod listy ležícím na zemi ráno srážejí kapky vody, vytvářející vlhké mikroklima, které svilušky odpuzuje.
  • Vyvázané okurky jsou však méně náchylné na plíseň okurkovou, která se přenáší právě na kapkách rosy a mokrých listech.
  • Choroba se projevuje světle zelenými až žlutými, žilnatinou ohraničenými skvrnami na plně vyvinutých listech. Na spodní straně skvrn se vytváří šedofialový až šedý povlak.
  • Silně postižené listy usychají a rostliny hynou.
  • Okurky rády podléhají plísním, proto se používají preventivně chemické postřiky.

Okurky – jak čelit plísním

Důležitá jsou všechna opatření, která zkracují dobu ovlhčení listů jako: větrání, přiměřená závlaha, rozumná chemická ochrana.

Okurky – co potřebují

Okurky dávají přednost spíše polostínu. Doporučuje se pod sazenici dát dvě velké hrsti posečené trávy, která zetleje a zespoda okurku hřeje a teplo rozvádí do tkání. Na stejném záhoně pěstujeme okurky nejdříve po dvou letech, abychom nepodporovali šíření chorob a škůdců.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies