Celer - jak jej pěstovat

Celer je velmi zdravá zelenina s mnoha léčivými účinky. Chcete-li jej vysadit na zahradě, pamatujte, že celer vyžaduje dobře a hluboce zpracovanou půdu a vydatnou zálivku.

Listy celeru

Celer a sázení

Celer můžete nakoupit a rovnou vysadit nebo předpěstovat v truhlících.  Celer sázejte ne příliš hluboko v teplejších jarních dnech. Sázejte je do sponu 40 x 40 cm.

Celer a sázení do truhlíků

Do truhlíků celer sázejte naširoko. Vyklíčí vám nejpozději po třech týdnech. Ideální teplota je kolem 20 C.

Celer – na co si dávat pozor

Celer vyžaduje dostatek dusíku a boru, kterou mu budete muset dodávat. Nelekejte se suchých listů, nejsou znamením žádné nemoci. Listy neotrhávejte, pokud je nepotřebujete do polévky apod. 

Celer a péče o něj

Celer průběžně přihnojujte, zavlažujte a okopávejte. Okopávání je důležité, aby měly kořeny dostatek vzduchu. Půda musí být stále vlhká. Nezalévejte nikdy listy, hrozí jim riziko onemocnění. Celer přihnojujte draselnými solemi a průběžně odstraňujte plevele

Celer a sklízení

Celer se sklízí od srpna do října, před začátkem mrazů. Předčasně sklizený celer je méně trvanlivý. Můžete také sklidit rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi. Takto uskladněné vydrží do konce roku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies