Nová plemena koček

Většina kočičích plemen vznikla pomocí dlouholetého křížení. Aby mohla vzniknout úplně nová plemena, dochází ke křížení již v samém počátku. Mezi nováčky patří například kočka savanová, selkirk rex, donský sfinx nebo peterbald.
Kočka savanová

Kočka savanová je již ve světě známá

Kočka savanová vznikla zkřížením kočkovité šelmy servala a domestikované kočky. Výsledkem je silné a divoké, ale také přítulné zvíře. Srst savanové kočky může mít tygrovaný vzor, působí tak opravdu jako divoká šelma. Mezi barvami převažuje šedá, černá a hnědá. Kočka savanová má dlouhé pevné končetiny, po kterých se rychle a ladně pohybuje. Je známá a oblíbená po celém světě.

Selkirk rex konkuruje perské kočce

Selkirk rex je kříženec perské kočky. Původně se jednalo o plemeno krátkosrsté, po křížení s perskou kočkou existují i dlouhosrsté druhy. Některá koťata mají kadeřavou srst. Tyto kočky jsou velmi temperamentní a přátelské, dobře vycházejí dokonce i se psy. Možná i proto jsou stále oblíbenějším domácím zvířetem. Zbarvení je obvykle kombinací barev bílé a šedé nebo bílé a hnědé.

Donský sfinx – krátkosrsté plemeno z Ruska

Donský sfinx se spolu s plemenem Peterbald chová několik let v Rusku a na Ukrajině, vyskytuje se ale také u nás. Společnými předky obou bezsrstých plemen jsou kočky Varvara a Čita. Donský sfinx je velmi podobný kanadskému sfinxi, narozdíl od něj je ale silnější, má kratší končetiny a krk. Uši jsou posazené vysoko na hlavě, nápadné jsou také oči mandlovitého tvaru a vrásky na hlavě, krku a končetinách. Donský sfinx má hodně kůže, stejně jako Peterbald je ale krátkosrstým plemenem. Jedná se o živé a inteligentní zvíře s příjemnou povahou.

Peterbald – další "naháč" z Ruska

Toto zvláštní plemeno vzniklo zkřížením donského sfinxe s orientální kočkou. Jedná se o štíhlou, bezsrstou kočku. Hlava je klínovitá, nos dlouhý a přímý, uši se zeširoka sbíhají do špičky. Oči mandlovitého tvaru mají většinou zelenou nebo modrou brvu. Kůže je vrásčitá, zřídka pokrytá lehkým ochmýřením. Barva srsti je velmi různorodá.

Další zajímavé články z rubriky plemena koček

Kočky - výběr kočky podle plemene

Plemena koček - křížení koček

5 mýtů o kočkách aneb co o nich ještě nevíte?

Plemena koček - kočka savanová

Kočičí zlozvyky - pryč s nimi

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies