Kočky – výběr kočky podle plemene

Pokud uvažujete o tom, že si pořídíte nového kočičího mazlíčka a nevíte, jaké plemeno si pořídit, pokusíme se vám usnadnit váš výběr. Na co si dát při výběru pozor a jaká je povaha různých kočičích plemen?
Kočka

Kočka – charakter

Ti z vás, kteří mají s chovem koček nějaké zkušenosti, velmi dobře ví, že každá kočka má naprosto jedinečnou osobnost. Nelze jednoznačně říci, že takové či onaké plemeno bude mít určitý charakter.

 

Může se vám stát, že si pořídíte plemeno kočičího mazlíčka, které je známo svou přítulností a milou povahou. No a nakonec zjistíte, že milá kočička řádí ve dne v noci a nelze ji žádným způsobem usměrnit. Pokud si tedy chcete pořídit nového kočičího mazlíčka, dbejte na zásadu, která zní, že každá kočka je naprosto odlišná. Jejich charakter je stejně tak složitý, jako u lidí…

Kočky – s kočkou musíte vycházet

Pořídíte-li si kočku, počítejte s tím, že se jí budete muset více nebo méně přizpůsobit. Podobně jako u psů, i kočky mají své zlozvyky a zvyklosti, které můžete omezit pouze do určité míry.

Nejoblíbenější plemena koček

Mezi jednoznačně nejoblíbenější plemena koček patří kočka britská, která je také známá svou milou povahou. U tohoto plemena je veliká pravděpodobnost, že její nový majitel bude velmi mile překvapen její povahou. O kočce britské obecně platí, že její povaha je milá, klidná a dá se velmi dobře usměrnit.

 

Existují však také plemena, s jejichž výchovou je to mnohem složitější. Například divoká plemena jako jsou kočka savanová nebo bengálská potřebují prostor a jejich energie je prakticky nevyčerpatelná. Naopak například plemena mainské mývalí, devon-rex nebo siamské patří mezi velmi bezproblémová plemena.

Kočka nebo kocour?

Jestli kočku nebo kocoura, záleží na chovateli. Obecně se říká, že kocouři jsou problémoví a kočky naopak přítulné. Z vlastní zkušenosti však mohu potvrdit, že zde skutečně daná pravidla neexistují. Chovám kočku, která má naprosto nezvladatelnou osobnost a dva kocoury, kteří milují mazlení a zlozvykům se odnaučili během prvních pár měsíců.

Plemena koček vhodná k dětem

Mnoho chovatelů si k malým dětem pořizuje kočku britskou, a tento výběr je velmi dobrá volba. K dítěti si pořiďte kočku, která je milá a není agresivní. Kočky si málokdy nechají něco líbit a už vůbec ne od dětí.

 

Ostré drápky mohou způsobit dítěti nepěkné zranění. Pokud pořizujete kočičku k dětem, vyhněte se koupi miláčka, jehož povahu předem neznáte. Mnohem lepší volba bude, pokud si vyberete kočku přímo u chovatele – její povahu prokouknete během několika málo minut.

 

Další zajímavé články z rubriky plemena koček

Plemena koček - křížení koček

5 mýtů o kočkách aneb co o nich ještě nevíte?

Plemena koček - kočka savanová

Kočičí zlozvyky - pryč s nimi

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies