Plemena koček – křížení koček

Křížení různých plemen koček je velmi starou záležitostí, díky níž vznikla vyšlechtěná plemena s jedinečným vzhledem a charakterem, které nyní chováme jako své domácí mazlíčky.
Bengálská kočka

Kočky a jejich křížení

Většina kočičích plemen, kterou známe, je již vyšlechtěna pomocí dlouholetého křížení. Existují však také nová plemena koček, jejichž křížení je v samém prvopočátku. Mezi ně patří například kočka savanová, o které si můžete přečíst celý článek v našem internetovém magazínu chovatelka.cz.

 

Kočka savanová má nejen neuvěřitelně krásný vzhled, ale také povahu. Křížení koček tak, aby vzniklo nové plemeno, je velmi složité. Některé procesy trvají i mnoho desítek let.

Křížení ostatních zvířat

Nejsou to však jen kočky, ale také kočkovité šelmy, které se mezi sebou kříží. Kříží se například lvi s ostatními velkými kočkovitými šelmami. Lvi se například kříží s tygry a vznikají kříženci liger a tigon.

 

Lvi se ale také například kříží s jaguáry, z nichž vznikají kříženci leoponi a jaglioni. O podobném křížení se však vedou spekulace a ochránci zvířat se na podobné pokusy dívají skrz prsty. Není se také čemu divit, někteří kříženci totiž mohou být například po neplodní.

Nová plemena koček

Některá plemena jsou poměrně nová. Jak jsme se již zmínili výše, kromě kočky savanové jsou to například selkirk-rex – kříženec perské kočky, kříženci radgola a mainské mývalí kočky – jsou velmi oblíbení, protože jejich vzhled je skutečně velmi roztomilý.

 

Existují také další plemena, kterých je zatím tak málo, že jejich chovatele bychom spočítali na prstech jedné ruky.

Další zajímavé články z rubriky plemena koček

5 mýtů o kočkách aneb co o nich ještě nevíte?

Plemena koček - kočka savanová

Kočičí zlozvyky - pryč s nimi

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Kočka sokoke - mazlíček nebo tygr?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies