Kočičí zlozvyky – pryč s nimi

Kočičí mazlíčci jsou zvířata, která mají svou hlavu a rozhodně si od svého páníčka nenechají nic přikazovat. Abyste kočku zbavili typických kočičích zlozvyků, budete potřebovat spoustu času a trpělivosti.
Kočka ležící

Zvířata a jejich zlozvyky

Obecně platí, že kočky se řadí na první místo mezi domácími mazlíčky, kteří mají skutečně špatné zlozvyky. Je to způsobeno jejich divokou a jedinečnou povahou a zbavit se tohoto nechtěného chování není vůbec tak jednoduché, jako u psů.

 

Jestliže už kočičího miláčka máte, jistě také víte, kolik úsilí a nervů vás stálo ho alespoň trochu „vychovat“. Zatímco psovi nabídnete pamlsek a naučíte ho jednoduchý povel během pár minut, u kočky vůbec pamlsek zabrat nemusí. Myslí si, že ho dostane jen tak. Časově je to také mnohem náročnější, než u pejsků.

Nejčastější kočičí zlozvyky

  • Kočky rády provokují. Když jim něco zakážete, udělají to znovu a vy máte pocit, že je to snad naschvál
  • Kočky často okusují květiny
  • Trhají různé povlečení, koberce, záclony…
  • Otevírají odpadkový koš a roznášejí zbytky po domě
  • Okusují vše, co je napadne
  • V období dospívání a páření značkují a chovají se mnohdy agresivně
  • Číhají a koušou vás do rukou a nohou

Jak se zbavit kočičích zlozvyků?

Zbavit se kočičích zlozvyků nadobro není vůbec jednoduché, ale s trochou snahy brzy uvidíte výsledek. Pokud máte doma starou kočku, nepočítejte s tím, že jí už něco odnaučíte. Kočka bude ochotna se učit v mládí, v dospělosti už to jde hůř.

 

Nejprve byste měli kočku naučit dva povely, zpravidla to jsou slovíčka DOLŮ (z toho důvodu, aby kočka neskákala na linku, ledničku…) a povel NE, který jasně kočce dává najevo, že to, co právě dělá, je špatné. Nikdy neokřikujte kočku před tím, než to, co nechcete, aby udělala, udělá. Pokud ji budete okřikovat dříve, bude v tom mít jen zmatek.

Jak se kočky naučí povely?

Pamlsek není vhodným prostředkem pro naučení povelů. Vyčíhněte si situace, které vaše kočka opakovaně dělá a neměla by. Začněte se slovíčkem NE – postupem času bude vědět, že prostě nesmí. Metod, jak to kočku naučit, je hodně.

 

Můžete použít srolované noviny (ale pozor, nikdy kočku nebijte doopravdy! Stačí, když jí pohrozíte. Někdy je to skutečně složité, „pouze pohrozit“, ale váš kočičí miláček za své chování nemůže, a kdybyste na něj uplatňovali tělesné tresty, bude to ještě horší a všechno k ničemu). Kočky se z velké většiny bojí vody.

 

Proto je velmi účinný obyčejný rozprašovač na květiny (napuštěný samozřejmě čistou vodou), kterým kočku postříkáte, když se bude chovat špatně. Každá kočka je individuální a je také možné, že rozprašovač bude pro kočku hra. Na to pozor. Pokud si kočka bude myslet, že si s ní hrajete, nikdy ji zlozvyku nezbavíte.

Další metody, jak kočku zbavit zlozvyků

Zapamatujte si několik zásad, které jsou velmi důležité:

  • Nikdy kočku nebijte, přestože vás kouše nebo dělá nepořádek
  • Volte metody, které jsou poučné a nebolestivé, kočka je agresivní a mnoho lidí se domnívá, že tělesné tresty prospějí. Právě naopak!
  • Na kočku musíte jít chytře a po dobrém
  • Kočka vaše chování vnímá stejně tak, jako pes, s tím rozdílem, že pes je mnohem poslušnější
  • Zřejmě se vám nepodaří kočku odnaučit zlozvyku během pár dní, bude to chtít více času, ale píle se vám vyplatí
  • Kočka zlozvyky během života střídá, stejně jako pelíšky – budete tedy muset počítat s tím, že kočičku budete učit prakticky celý její život

Další tipy z rubriky kočičí plemena

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Kočka sokoke - mazlíček nebo tygr?

Nejoblíbenější plemena koček

Kočičí plemeno devon-rex

Zajímavosti ze světa koček

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies