5 mýtů o kočkách aneb co o nich ještě nevíte?

Myslíte si, že o své kočce víte úplně všechno? Nevěřte tomu. Ne všechno, co se o kočkách traduje, je pravda! Pojďme se podívat na ty nejrozšířenější „zaručené“ pravdy o kočkách. Možná že budete překvapeni...
Kočka,jahoda

Svět zvířat - kočky a psi se nesnášejí

Ve skutečnosti jde o problém výchovy. Ideální je nechat vedle sebe vyrůstat štěňata a koťata od nejútlejšího věku. Nejvhodnější věk na adaptaci je u psa 3-16 týdnů, u kočky od 4. týdne. Pokud si na sebe zvyknou co nejdříve, kočka nebude psa vnímat jako predátora. Máte-li už kočku a obstaráte si ještě štěně, musíte projít dvěma fázemi: tou první je výchova psa.

 

Musí se naučit kontrolovat svůj pud k pronásledování kořisti. Druhá fáze je seznamovací. Tady záleží na kočce, protože je to ona, kdo udělá první krok a kdo rozhoduje, jak se vyvine budoucí vztah mezi ní a psem.

Kočka si hraje s ještě živými zvířaty, protože je krutá

Kolikrát jste už viděli kočku přinášet v tlamě ještě živou ještěrku, myš nebo ptáka, aby je hrdě položila k vašim nohám? Také vám neušlo, že si s nimi hraje jako s hračkou? V tom případě zachovejte klid, nerozčilujte se neberte kočce její úlovky. Ve skutečnosti vám je přináší jako trofej a jako dárek.

 

Chvíli si s nimi pohraje a pak je nechá být. Je-li kočka dobře živená, nepotřebuje lovit, aby se nasytila. Lov je pro ni hra, instinktivní záležitost, při které zároveň vydává energii.

Když má kočka hlad, tře se nám o nohy

Tohle chování signalizuje uvítací rituál. Když se otírá o vaše kotníky (nebo odráží vaši ruku mírnými pohyby hlavou), značkuje si vás kočka svými feromony vylučovanými žlázami umístěnými na tvářích a v koutcích tlamy.

 

Totéž dělá i s nábytkem a ostatními osobami, se kterými bydlí. Toto značkování ji uklidňuje a označuje jím předměty nebo osoby, které patří do jejího života. Pokud tyto stopy zmizí, např. když změníte oblečení, je nucena tento rituál opakovat.

Kočka přede, když je spokojená

Kotě už od prvního týdne svého života přede během kojení, a když ho jeho matka olizuje při kočičí „toaletě“. Stejným způsobem později komunikuje i se svým pánem. Tento zvuk je synonymem klidu, spokojenosti, ale také závislosti.

 

Ale kočka může příst i v jiných situacích: během vyšetření u veterináře, při okocení, když je nemocná, a dokonce předtím, než pojde. V tomto případě zní předení odlišně, je táhlé a mnohem hlasitější. Tak vyjadřuje neklid, utrpení a strach. Při předení uvolňuje kočka i ostatní kočkovité šelmy endorfiny. Tím se vysvětluje, proč předou, když jsou spokojené, ale i když trpí - předením utišují bolest.

Kočka vždycky dopadne na všechny čtyři nohy

Vrozený reflex dělá z kočky skvělou akrobatku. K tomu jí ještě dopomáhá její pružnost, robustní kostra a speciální struktura vnitřního ucha (sídlo rovnováhy) a mozečku, který zajišťuje koordinaci pohybů a udržování rovnováhy. Během pádu se kočka ve vzduchu rychle otočí, aby lépe přistála.

 

Předtím, než se dotkne země, narovná tlapy a vyhrbí hřbet, aby utlumila pád. Naopak, pokud padá z malé výšky, může se stát, že nebude mít dost času na otočku a může se velmi vážně zranit.

Další zajímavé články z rubriky plemena koček

Kočičí zlozvyky - pryč s nimi

Kočičí plemena vhodná pro alergiky

Kočka sokoke - mazlíček nebo tygr?

Nejoblíbenější plemena koček

Kočičí plemeno devon-rex

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies