Netradiční jablečné koláče

V dnešním článku Vám prozradíme, jak si upéci netradiční koláče, ve kterých jsou hlavní ingrediencí jablka. Jejich příprava není složitá a zvládne je opravdu každý. Nechte se inspirovat našimi recepty.

Jablka červená

Mřížkovaný koláč s jablky

Budeme potřebovat 800 gramů oloupaných jablek, 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 125 gramů krupicového cukru, 100 gramů rozinek, 2 žloutky, 2 lžíce studené vody, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu, 1 1/2 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku mleté skořice a sůl.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z hladké mouky, krupicového cukru, prášku do pečiva, soli, másla a žloutků zpracujeme těsto, které dáme na hodinu do lednice. Mezitím přelijeme rozinky rumem a necháme je nasáknout. Jablka nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s pudinkem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na pomoučeném vále. Poté přibližně dvěmi třetinami těsta vyložíme koláčovou formu a naplníme směsí z jablek. Zbylé těsto nakrájíme na proužky a poklademe jimi povrch koláče. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 45 až 50 minut, poté koláč zabalíme do alobalu a necháme ještě 10 až 15 minut péci.

Křehký jablečný koláč

Budeme potřebovat 1 kilogram oloupaných jablek, 500 gramů listového těsta, 100 gramů krupicového cukru, 100 gramů másla, 100 gramů strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce mléka, 2 skořicové cukry a 1 žloutek.

Troubu předehřejeme na 200 °C a vyšší koláčovou formu vymažeme tukem. Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Listové těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a vyválíme je postupně na podlouhlé obdélníky. Každý z těchto obdelníků poklademe jablky, posypeme nastrouhanými ořechy, krupicovým cukrem, skořicovým cukrem a pokapeme polovinou rozehřátého másla a svineme do tvaru rolády. Z první rolády stočíme uprostřed koláčové formy závitek a postupně přidáme další tak, abychom jimi naplnili celou formu. Nakonec jejich povrch potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme v předem vyhřáté troubě po dobu cca 45 minut. Po upečení polijeme koláč zbylým máslem.

Další články k tématu:

Chutné a rychlé recepty z jablek

Jablečný koláč pokaždé jinak

Recept na rychlý jablečný koláč

Jablka - zavařování jablek

Jablečný koláč s ořechy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies