Mřížkovaný koláč s jablky
Budeme potřebovat 800 gramů oloupaných jablek, 300 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, 125 gramů krupicového cukru, 100 gramů rozinek, 2 žloutky, 2 lžíce studené vody, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu, 1 1/2 polévkové lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžičku mleté skořice a sůl.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z hladké mouky, krupicového cukru, prášku do pečiva, soli, másla a žloutků zpracujeme těsto, které dáme na hodinu do lednice. Mezitím přelijeme rozinky rumem a necháme je nasáknout. Jablka nakrájíme na silnější plátky a promícháme je s pudinkem, vanilkovým cukrem, skořicí a okapanými rozinkami. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme na pomoučeném vále. Poté přibližně dvěmi třetinami těsta vyložíme koláčovou formu a naplníme směsí z jablek. Zbylé těsto nakrájíme na proužky a poklademe jimi povrch koláče. Potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 45 až 50 minut, poté koláč zabalíme do alobalu a necháme ještě 10 až 15 minut péci.
Křehký jablečný koláč
Budeme potřebovat 1 kilogram oloupaných jablek, 500 gramů listového těsta, 100 gramů krupicového cukru, 100 gramů másla, 100 gramů strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce mléka, 2 skořicové cukry a 1 žloutek.
Troubu předehřejeme na 200 °C a vyšší koláčovou formu vymažeme tukem. Jablka rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Listové těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a vyválíme je postupně na podlouhlé obdélníky. Každý z těchto obdelníků poklademe jablky, posypeme nastrouhanými ořechy, krupicovým cukrem, skořicovým cukrem a pokapeme polovinou rozehřátého másla a svineme do tvaru rolády. Z první rolády stočíme uprostřed koláčové formy závitek a postupně přidáme další tak, abychom jimi naplnili celou formu. Nakonec jejich povrch potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme v předem vyhřáté troubě po dobu cca 45 minut. Po upečení polijeme koláč zbylým máslem.
Diskuze