Netradiční balkónové rostliny - rady pro krásný balkón

Opět zde máme jarní období, kdy mnohé z nás přepadne pěstitelská nálada a po dlouhé zimě opět toužíme po krásně kvetoucí zahradě, terase nebo alespoň balkónu. Zvláště posledně zmíněná možnost je u nás ta nejčastější.
Květina

Moderní bydlení - netradiční osázení truhlíků na balkóně

Na výběr máme truhlíky v různých provedeních. Dřevěné, kamenné nebo velmi oblíbené plastové si pořizujeme s miskou a dostatečně veliké. Také jsou velmi pěkné rostlinky vysázené v různých závěsných květináčích, které nám jen dotvoří dokonalý vzhled našeho balkónu.

 

Důležité je vybrat ty správné rostliny, aby náš truhlík vypadal zajímavě a sousedé jen závistivě pokukovali zrovna po našich oknech. Přinášíme vám pár tipů, jak osázet netradičně náš balkón.

Rady pro krásný balkón - terasové jiřinky

Zkuste do truhlíku vysázet třeba barevnou směs terasových jiřinek (Dahlia). Jsou to kompaktní nízké jiřinky, které jsou vhodné k pěstování v truhlíku. Dosahují výšky asi 25 centimetrů, mají rády sluníčko, ale snesou i polostín a kvetou od června až do listopadu. Pokud vysázíme skupinky různých barev, určitě budete mít úspěch.

 

Ještě rada - aby vám tyto jiřinky krásně kvetly, tak pilně odstraňujte suché květy, což ostatně platí i pro ostatní kvetoucí rostliny.

Rostliny a jejich pěstování - znáte rozchodníky?

Další možná varianta jsou rozchodníky, kterých je více druhů. Pro nás je nejvhodnější - rozchodník kamčatský ( Sedum kamtschaticum „Variegatum“). Je to fantastická rostlina vysoká asi 20 centimetrů, která má nápadně zbarvené listy a nádherné žlutočervené květy. Snáší sluníčko i polostín, rychle se rozrůstá a pěkně kvete od června až do konce srpna.

Hvozdík karafiát - je libo voňavý balkón?

Další možností je hvozdík karafiát (Dianthus caryophyllus). Nádherně voňavé, bohatě kvetoucí, převislé rostlinky, dlouhé asi 45 centimetrů. Květy mají úžasné barvy a navíc kvetou už od dubna až do září. Daří se jim na sluníčku i v polostínu a pravidelnou zálivkou zajistíte delší dobu květu.

Plnokvětý hlaváč

V balkónových truhlících se bude určitě vyjímat i plnokvětý hlaváč „ Blue Diamonds“ ( Scabiosa japonica). Trvalka, která neuvěřitelně bohatě kvete od května až do podzimu. Má rád sluníčko i polostín a narůstá asi do 25 centimetrové délky. Má krásné modré květy a v kombinaci s odrůdou „ Pink Diamonds“, která je krásně růžová, může tvořit velice zajímavou kompozici.

Rady zahradníka - další zajímavé články

Rady pro krásnou zahradu

Rostliny, které vám zkrášlí váš balkón

Práce na zahradě - osevní postupy a sledy

Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování

Duben v zahradě

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies