Nejčastější onemocnění hlodavců

Zvířata jsou na některá onemocnění háklivější než lidé. Především malí hlodavci jsou pro svou křehkost vysoce náchylní. Co vlastně naše morčata, křečky i králíky sužuje nejčastěji?
Zakrslý králík tmavý

Zvířata a kožní roztoči (svrab)

Roztoči jsou drobní cizopasníci, kteří žijí v kůži hostitele, tedy hlodavce. Vytvářejí si zde chodbičky a šíří se velmi rychle. Zpravidla svrab zpozorujete, až se na těle objeví holá místa a to většinou na zadní části těla. V nejkrajnějších případech se rozšíří po celé části těla, k veterináři s vašim mazlíčkem rozhodně jděte už dříve. Tato nemoc je nakažlivá a mohla by se rozšířit i na další chované zvířata.

Nádory

Nádory postihují zejména křečky a to hlavně ty, kteří mají více než 15 měsíců. Nádor zvíře nijak fyzicky netrápí, dokud nezačne svou velikostí překážet. Pokud jste nádor u křečka objevili, poraďte se s veterinářem. Jedině on pozná, jestli je nádor zhoubný či nikoliv.

Mokrý ocas

U mladých křečků můžeme narazit na nemoc, při které má mokrý ocas. Tato nemoc patří mezi ty nejnepříjemnější, protože napadne jeho kůži. Tato nemoc je způsobena zánětem tenkého střeva a řadí se mezi vážná onemocnění.

Nadýmání je nebezpečné

Svému králíkovi můžete zapařeným nebo mokrým zeleným krmením způsobit nadýmání. Nadýmáním způsobuje dýchací potíže, které nutí králika často si lehat. Nadýmání může být králíkům životu nebezpečné, proto opět vyhledejte veterináře.

Zdravotní péče – léčba běžných onemocnění

Zácpu poznáte, když váš hlodavec sedí s nahrbeným hřbetem, nadmutým břichem a nejí. Pomůže mu salát nebo mrkev, dostatek vody a také pohyb.

 

Naopak při průjmu, který je způsoben prochladnutím, zkaženou, nevhodnou nebo příliš studenou potravou, vlhkou podestýlkou, ale i náhlou změnou stravování, zvolte seno a vodu. Nedávejte mu šťavnatou potravu.

 

Průvan a chlad v místnosti mohou způsobit nachlazení. Mokrý čenich vám napoví, že s hlodavcem není něco v pořádku, přeneste ho do teplejší místnosti. Pokud ani po čase potíže neustanou a spíše se zhoršují, obraťte se na veterináře, který mu předepíše antibiotika.

Další zajímavé články z rubriky zdraví zvířat

Virus kočičí leukémie
Nemoci andulek – ptačí svrab
Zvířata se také léčí antibiotiky

Nejčastější letní úrazy u psů a koček

Pes a epilepsie - co teď?


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies