Pes a epilepsie – co teď?

Epilepsie je onemocnění, které postihuje nejen lidi, ale také zvířata - nejčastěji psy. Existují plemena psů, která touto poruchou trpí častěji. Mezi tyto plemena patří například pudl, německý ovčák a nebo jezevčík.

Spící pes

Epilepsie u psa - co to je?

Epilepsie je onemocnění nervového systému, přesněji tedy jde o funkční poruchu mozku.Vliv dědičnosti není zatím zcela u epilepsie prozkoumán, přesto existují plemena psů, která touto poruchou trpí častěji. Mezi tyto plemena patří například pudl, německý ovčák a jezevčík.

Příznaky epilepsie – jak poznat, že má náš pes epilepsii?

Hlavním příznakem epilepsie jsou křeče, které vznikají nadměrným drážděním nervových buněk způsobených nadměrnými elektrickými výboji. Stavy, které vypadají jako epilepsie mohou mít i úplně jiné příčiny - mimo mozek psa. Například při metabolických onemocněních, kdy nefungují játra nebo ledviny, při náhlém nedostatku některých živin v krvi a při otravách.

3 základní formy epilepsie

  1. Idiopatická epilepsie - je epilepsií v pravém slova smyslu, kdy záchvaty jsou způsobené nám neznámou příčinou a vycházejí z centrální nervové soustavy (mozku)
  2. Získaná epilepsie - jedná se o epilepsii, která je způsobena konkrétní příčinou, jako jsou např.nádory mozku, úrazy hlavy, cévně - mozkové příhody atd.
  3. Epileptiformní záchvaty - jsou stavy, které nemají svůj původ primárně v mozku, ale jsou způsobené metabolickými, případně toxickými vlivy, které vznikají např. při poruchách jater, ledvin atd.

Léčba epilepsie - rady, jak na to...

Pokud jste u svého psa rozpoznali výše uvedené symptomy je nezbytně nutné navštívit veterinárního lékaře, který, pokud je to možné, stanoví co nejpřesnější diagnózu a následnou terapii (léčbu). Úspěch případné léčby je velmi závislý na vyvolávající příčině. K léčbě se používají různé druhy prášků, které mírní a nebo zabraňují dalším epileptickým záchvatům.

Rubrika: Zdraví zvířat

I u pejska se může objevit tolik známá chřipka

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Vývoj štěněte

Parvoviróza u štěněte

Očkování a vzteklina

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies