Chovatelka.cz

Nejčastější chyby při zavařování a mražení potravin

Štěpánka Černíková

Přečtěte si více o nejčastějších chybách při zavařování a zamrazování potravin. Děláte následující chyby také Vy?

Nejčastější chyby při zavařování potravin Co vše můžeme zavařovat?

Zavařovat můžeme téměř vše - ovoce, zeleninu, houby i maso. Potraviny, které chceme zpracovávat by měly být kvalitní, čerstvé a dobře očištěné. Pro zavařování používáme sklenice se speciálními víčky s vlisovanou gumou, které musí být sterilní. Před zavařováním je dobré položit sklenice i víčka do horké, převařené vody a osušit je čistou utěrkou.

Trvanlivost a skladování zavařených potravin

Zavařeniny skladujeme v temnu a chladu víčkem dolů, abychom zabránili přístupu vzduchu a světla a vyvarovali se plísně. Pokud nalezneme v zavařenině plíseň, nekonzumujeme ji (ani po sejmutí plísně z povrchu zavařeniny). Kompoty skladujte po dobu maximálně 1 roku.

Zmrazování ovoce, zeleniny a hub Sbíráme a sušíme bylinky na zimu Chyby při zavařování potravin Pokud ochutnáváme nálev, nebo třeba marmeládu, lžíci vždy po ochutnávce opláchneme - přítomnost slin způsobuje vyšší kazivost! Nedoplňujte sklenice nálevem až těsně k hrdlu. Přesvědčte se, zda-li nejsou sklenice prasklé nebo zda nemají poškozený okraj. Zkontrolujte také víčka, zda-li jsou v naprostém pořádku. Nikdy nezavařujte maso s cibulí - cibule v zavařených pokrmech okamžitě kvasí. Nejčastější chyby při zamrazování potravin Co vše můžeme zmrazovat?

Zamrazit můžeme zeleninu, ovoce bez vysokého obsahu vody, všechny druhy masa, pečivo, vývary a hotová jídla. Pro zamrazování jsou nevhodné potraviny s vysokým obsahem škrobu, jako jsou brambory a rýže, dále rajčata, okurky, mléčné výrobky a produkty obsahující vejce a majonézu.

Trvanlivost zmražených potravin

Potraviny je nutné zužitkovat do roka od zmrazení, optimální doba uchování potravin v mrazničce je 2 až 3 měsíce.

Chyby při zamrazování potravin Do mrazničky vkládáme zcela vychladlé potraviny, nejlépe v sáčcích a nebo ve vhodných nádobách (nádoby vhodné pro zamrazování). Důležité je, aby potraviny obsahovaly co nejméně vzduchu. Vzduch potraviny vysušuje a zapříčiňuje vznik škodlivých látek. Jednou rozmražené potraviny již není vhodné znovu zamrazit. Velmi nebezpečné je opětovné zamrazování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin. Následkem se maso stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným. Zavařování okurek
Meruňky - zavařování meruněk Švestky - zavařování švestek Broskve - zavařování broskví

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.